Efikasna NBA noć: Dončić ,,tripl-dablom” vodio Dalas do pobede

Foto: BBC

Subotnje veče su veoma respektabilno otvorili Los Andjeles Klipersi koji su savladali Čikago Bulse u Kripto.kom areni sa 112:102. Prvo poluvreme je u potpunosti pripalo domaćinu koji je rezultatski ,,dominirao’’ i na pauzu otišao sa 11 poena prednosti, ali je sjajna treća četvrtina vratila ,,bikove’’ u meč i pružila rezultatsku neizvesnost. Poslednju četvrtinu su ubedljivo dobili Klipersi što je bilo dovoljno za trijumf, uprkos odličnoj partiji Demara Derozana i Nikole Vučevića koji su upisali dabl-dabl učinak od 24 poena, 10 asistencija i osam skokova, odnosno 22 poena, 11 hvatanja i dva dodavanja. U redovima pobednika je najbolji bio Pol Džordž sa 22 poena, pet skokova i devet asistencija.

Hornetski su u Šarlotu pobedili Bruklin Netse se 110:99, a goste iz Njujorka nije uspela da spasi ni maestralna partija Kema Tomasa koji je imao impresivan bilans od 31 poena, jednog skoka i dve asistencije. Mikal Brdižis i Brendon Miler su zajedničkim snagama ,,srušili’’ Njujork, sa zajedničkih 47 poena. Bridžis je na svoja 24 poena dodao i 10 skokova, odnosno 4 asistencije za novi dabl-dabl, dok je Miler uhvatio loptu sedam puta, a dodao tri tri puta. Odlično su se pokazali i srpski internacionalci – naročito Vasilije Micić čiji se učinak ogleda u 12 poena, 10 asistencija i pet skokova, čime je kompletirao novi dabl-dabl, dok je Aleksej Pokuševski ubacio sedam poena i upisao dva skoka.

Jedna od poenterski najefikasnijih utakmica je odigrana u Detroitu gde su Dalas Maveriksi postigli neverovatnih 142 poena, što je bilo dovoljno nasuprot 124 koliko su imali Pistonsi. O učinku oba tima dovoljno govori podatak da je manje od 30 poena na semaforu viđeno samo u trećoj četvrtini, od strane domaćina. Luka Dončić je ,,vladao’’ parketom i zabeležio tripl-dabl od 39 poena, 10 skokova i 10 asistencija. Partiju Slovenca su probali da isprate Kejd Kaningem i Simone Fontekio (33/10/10; 27/4/2) ali igra ostatka tima je presudila i pobeda odlazi u Dalas.

Jedan od derbija noći je pripao Sparsima koji su u San Francisku porazili Golden Stejt Vorirose rezultatom 113:126. Oba tima su uspela da ,,uzmu’’ po poluvreme, ali je pobeda teksaškog tima bila veća od one koju je kasnije ,,izborio’’ Golden Stejt. Klej Tompson je bio izuzetno raspoliožen za igru pa je sa 27 poena uz pet pogođenih trojki najviše doprineo na terenu dok ga je u stopu pratio Kuminga sa bodom manje. Dabl-dabl na ovoj utakmici pripada Džonsonu koji je u dresu Sparsa ,,kumovao’’ pobedi i postigao 22 poena a uhvatio skok 11 puta. Utisak je da su se gosti dobro snašli uprkos povredi Viktora Vembanjame zbog koje je preskočio još jedan duel.

Mastralna partija Kevina Durenta od čak 45 poena i 10 skokova nije bila dovoljna Sansima da u Finiksu zadrže pobedu nad najboljim timom istoka – Boston Seltiksima. Džejson Tejtum i Džejlen Braun su zajedničkim snagama srušili ekipu iz Arizone pa je rezultat na kraju bio 107:117.

Nikola Jokić u ovom kolu nije upisao tripl-dabl, ali je zahvaljujući raspoloženom Džamalu Mariju i 37 poena kanadskog igrača Denver rutinski savladao Jutu Džez rezultatom 142:121. Predvodnik gostiju je bio Kejonte Džordž sa 29 poena, međutim srpski internacionalac je sa 26 poena, šest skokova i osam asistencija ostavio sasvim dovoljan trag i omogućio Denveru da uspostavi nadmoć nad divizijskim rivalom.

Poslednji sinoćni meč je odigran u Portalndu, gde su Trejlblejzersi savladali Toronto Raptorse sa 128:118 nakon produžetaka. Utakmica je bila izuzetno neizvesna a veliku prednost domaćina sa poluvremena su Kanađani uspeli da nadoknade u druge dve četvrtine tako da su Trejlblejzersi pobedu morali da potraže u dodatnih pet minuta, u čemu su i uspeli zahvaljujući Deandreu Ejtonu koji je predvodio ekipu sa 30 poena i 19 skokova, dok je u gostujućem timu najefikasniji bio Kvikli sa pola koša manje.

Los Anđeles Klipers – Čikago Buls 112:102
Šarlot Hornets – Bruklin Nets 110:99
Detroit Pistons – Dalas Maveriks 124:142
Golden stejt Voriors – San Antonio Spars 113:126
Finiks Sans – Boston Seltiks 107:117
Denver Nagets – Juta Džez 142:121
Portland Trejlblejzers – Toronto Raptors 128:118