Iz UEFA najavljuju hibridni događaj! Kako će izgledati žreb za Ligu šampiona?

Foto: Profimedia

Sistem takmičenja u Ligi šampiona se posle više od trideset godina menja, a to znači da će doći do izmena i kada je u pitanju žrebanje.

– Zamenik generalnog sekretara Uefe Đorđo Marketi otvoreno je rekao kako je nemoguće da žreb ostane ručni u potpunosti, jer bi za realizaciju svega bilo potrebno oko 900 kuglica?! Takođe, on je poručio da bi čitav proces trajao najmanje četiri sata. Usled svega toga, doneta je odluka da žreb ubuduće bude kompjuterizovan –  piše Independent.

– UEFA je saopštila da precizan format žreba još nije određen, u toku je završna faza razvoja projekta, ali ono što je izvesno – biće to ‘hibridni događaj’ koji će podrazumevati delom ručno izvlačenje, odnosno većim delom automatizaciju.

Kako sada stoje stvari, na osnovu svega što se saznalo od pouzdanih izvora iz Niona, klubovi iz prvog šešira će biti jedini koji će se naći u čuvenim kuglicama. Ideja je da se izvuče jedan tim iz kuglice, a zatim će kompjuter obraditi sa kojih osam rivala će se sastati.

Svaki klub će odmeriti snage sa po dva tima iz svakog šešira, te će sa jednim rivalom igrati na domaćem terenu, dok će se sa drugim sastati na strani.

Takođe ono što je važno napomenuti jeste da UEFA uvodi sistem nosilaca, kao što je to slučaj u teniskom žrebu. To znači da će timovi koji završe kao prvi i drugi, biti raspoređeni na različite strane kostura i neće moći da se sastanu do finala.