Kuzmanović: Zvezdan Terzić me pozvao u reprezentaciju, bio sam ponosan što me Srbija želi – “Ako nemaš to srpsko u srcu, ne treba ni da igraš za Srbiju”

Foto:

Nekadašnji reprezentativac Srbije Zdravko Kuzmanović je za Kurir govorio o odluci da nastupa za nacionalno tim naše države, ali i o situacijama kada su igrači srpskog porekla ipak odbijali da postanu deo “Orlova”.

– Kao da je juče bilo. Imao sam samo 20 godina. Tada je predsednik Saveza bio Zvezdan Terzić. Došao je i pričao sa mnom. I mogu vam reći da sam se osećao ponosno što me Srbija želi. Nije mi nijedan minut bio potreban da donesem odluku. Ako nemaš to srpsko u srcu, onda ne treba ni da igraš za Srbiju. Nema tu dvoumljenja – rekao je Kuzmanović za Kurir.

Ističe bivši igrač Bazela da je praćenje mladih igrača srpskog porekla u Evropi od izuzetnog značaja.

– Mnogo, baš mnogo, jer nam treba velika baza. Bio sam prvi od Srba iz inostranstva koji je zaigrao za Srbiju. Napravio sam prvi korak i nadam se da sam otvorio oči mnogim momcima. Opet morao sam da imam kvalitet, da me neko primeti, da kaže ovaj momak nam može pomoći. Mi Srbi ne smemo da potcenjujemo našu reprezentaciju. Moramo da držimo jedan nivo, jer ne može bilo ko da se moli da igra za Srbiju. Dres mora da se zasluži igrama, ali i ponašanjem.

Ipak Aleksandar Pavlović je odlučio da nastupa za reprezentaciju Nemačke.

– Odlučio je da igra za Nemačku! Iskreno, nadam se da je srpska reprezentacija probala sve… Ako to nisu uradili, onda smo spavali i kajaćemo se. Dečko je ogroman talenat, igra bitne utakmice u Ligi šampiona. Mnogo bi nam dao i pomogao, samo da je izabrao Srbiju. Imali bismo igrača top klase za narednih deset godina. Ali tako je, kako je. Mislim da više ništa ne možemo da učinimo. Odluka je doneta i ne treba ništa da zamerimo Aleksandru Pavloviću. Meni je na primer, mnogo krivo, jer je veliki talenat, ali gotovo je. Jeste šteta, ali život ide dalje.

Ne krije nekadašnji vezni fudbaler da je navijač kluba iz Ljutice Bogdana.

– Nije tajna, imao sam poziv iz Zvezde. Bilo je razgovora. Nisu se sklopile kockice, tako volim da kažem. Na kraju, završio sam karijeru u Bazelu, gde sam i počeo. Zatvorio sam krug. I dalje ostajem zvezdaš, pratim klub, radujem se uspesima kao navijač. Zadovoljan sam karijerom, igrao sam u velikim klubovima.

Govorio je Kuzmanović i o predstojećem Evropskom prvenstvu.

– Da bismo došli do rezultata, naša igra mora da bude mnogo bolja, nego što je bila u kvalifikacijama. Bilo je stani-pani u grupi, kroz koju je trebalo da se prošetamo, da se ne lažemo. Mora mnogo bolje od toga. Na na EP čekaju Englezi i Danci koji imaju kvalitetne ekipe i Slovenci koji mogu da iznenade. Verujem u našu reprezentaciju, verujem u publiku koja će doći u velikom broju. Dve utakmice igramo u Minhenu, goreće „Alijanc arena“, videćete. Ali, moramo imati igru, pre svega. Ako je budemo imali, ima da se pokoljemo sa svakim i onda ćemo imati šansu da prođemo grupu. Nije sporno što imamo jake individualce koji igraju u jakim klubovima. Treba napraviti atmosferu da se nešto napravi sa reprezentacijoim, da momci imaju fokus, sistem i cilj. Ako bude kao u Kataru nemamo šta da tražimo – zaključio je Zdravko Kuzmanović za Kurir.