Lajkovački „Ćira“ na krivudavom koloseku

Foto: FK Železničar

Malo je onih koji nisu čuli za nadaleko poznatu Lajkovačku prugu. Za čuvenog „Ćiru“. Spajala je ta pruga Lajkovac i Beograd. Imala je  trasu od Lajkovca, preko Jabučja, Skobalja, Malog Borka… Opevana je i u pesmi braće Bajić. I danas je rado slušana.

Lajkovac, pitoma varošica u srcu Kolubarskog okruga, nekada Valjevskom srezu, oduvek je živela i za sport. Fudbal je godinama bio na prvom mestu. Sada se slika izmenila. Dominiraju odbojkašice Železničara, zapaženi su i košarkaši kluba sa ovim imenom.

A, fudbal?

Fudbalska lopta skakuće prelepim stadionom, baš iznad gore pomenute „lajkovačke pruge“.  Železničar se trenuto takmiči u Kolubarskoj zoni. Jesen je završio sa 20 bodova na petom mestu. Šest manje od vodećeg Lipolista.

Već sada je izvesno da će prolećna sezona da bude puna izazova za „dizelku“ ili „Ćiru“ kako ovom klubu tepaju. Zbog najavljene reorganizacije Zona pod patronatom FS zapadne Srbije, Železničaru je neophodno da zadrži sadašnje mesto ili da nikako ne bude ispod šestog mesta. To bi značilo potpuni sunovrat…

Sećamo se rado trenutaka i dana kada je naš klub igrao u ondašnjoj Drugoj ligi sa klubovima kao što su Sutjeska iz Nikšića, Mačva, Jedinstvo iz Belog polja… Kada smo rivale dočekivali i sa po nekoliko hiljada gledalaca. Sada nije tako, daleko je od nekih bivših vemena… Ipak, čuvamo klub, tavorimo u Zoni i nadamo se da jednog dana budemo bar među srpskoligašima. Tu nam je mesto i po radiciji i uslovima – priča Zoran Sandić, bivši igrač Železničara, uspešan sudija u najvišem rangu.

Kada Lajkovčane pitate o prošlim vremenima sa setom se sećaju igrača poput: Prijića, Radojičića, Radovanovića, Stojanović, Martića, Živkovića, Filipovića…

U prvom prolećnom kolu nastavka Kolubarske zone (17.mart) Železničar odlaziu goste Osečini iz istoimenog mesta.