Najubedljiviji poraz “Orlova” u eri Stojkovića – Reprezentacija Srbije se obrukala u Moskvi, ko nam je sada kriv?

Foto: Republika

Poraz od Rusije ne boli mnogo, ali ono što je problem jeste da bi isti razultat u junu protiv daleko kvalitetnije Engleske, zatim Danske ili Slovenije mogao da dovede do ishoda kao i na Svetskom prvenstvu u Kataru. U tom slučaju biće kasno za opravdanja, koja srpski narod traži već u ovom momentu.

Kada pogledamo rezultate i partije naše reprezentacije čini se da smo emotivni i igrački vrhunac doživeli još na meču sa Portugalom u Lisabonu, što nikako nije dobro budući da se meč odigrao pre više od dve godine. Čini se da je Stojković doveden kako bismo otišli u Katar, a da sve preko toga kao da nije njegov problem. Za neuspeh na Svetskom prvenstvu na koje smo otišli sa nikad većim očekivanjima, bili su krivi svi osim njega.

Takav je slučaj bio i danas. Nakon utakmice u kojoj je njegov tim odigrao katastrofalno, Stojković za loš rezultat krivi penal i crveni karton koji su dosuđeni, budimo realni, korektno. Ono što nije korektno je da selektor njegovog renomea dozvoli igraču da napravi faul na nivou petlića, koji je ekipu previše koštao. Ako je šteta već učinjena, krajnje je neumesno kriviti sudije za situaciju nakon 20. minuta, kada selektor ima preko sat vremena da to ispravi, a ne uspe. Sudije svakako ne mogu biti krive za katastrofalnu odbranu kod trećeg gola kada je Gorčkov ostao toliko sam da je mogao da popije kafu pre upućenog centaršuta i tako ponovo otkrio veliku slabost Stojkovićeve Srbije.

Činjenica da su nam golove davali timovi od Rusije do Kameruna govori da se Stojkovićev fudbal lako čita. Izmene su predvidive, kao i zaduženja svakog igrača koja su uvek ista. U redu je ako pročitate nekog igrača, ali ne možete da ga zaustavite, međutim kod Stojkovićeve Srbije to definitivno nije slučaj. Večeras je Srbija došla u situaciju da se na 2:0 brani od visokog presinga i da u tome ne uspe i primili golove na zabrinjavajuće načine. Sreća u nesreći će biti ako najgori fudbal naše reprezentacije u poslednje tri godine vidimo na prijateljskoj utakmici. Ali, ako tim koji nije igrao takmičarski fudbal više od dve godine može da nam da četiri gola, ne smemo ni da pretpostavimo šta bi nam uradili timovi poput Engleske i Danske koji su, jasno, daleko kvalitetniji.

Vremena za ispravku ima jako malo, a ukoliko se nešto radikalno ne promeni, FSS će se brzo pitati kome je ukazao poverenje još dve godine, i kojim putem će naša reprezentacija ići ka Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.