Nedovićevo zbogom reprezentaciji – bliži se kraj jedne ere

Foto: Kurir

Nemanja Nedović je juče objavio da završava reprezentativnu karijeru, uz obrazloženje da je spreman da mesto prepusti mlađim košarkašima.

Košarkaš Crvene zvezde je ostavio dubok trag u dresu reprezentacije i činjenica je da njegov odlazak naglašava početak kraja ere neverovatne generacije koja je Srbiji donela najveće sportske uspehe još od nezavisnosti.

Kao član mlade reprezentacije boje Orlova je branio još od 2009. godine, a 2011. je učestvovao i na Evropskom prvenstvu za mlade gde su mu saigrači, između ostalog, bili Nikola Kalinić i Danilo Anđušić. Kasnije je dobio priliku da pomogne Orlovima da odu na Eurobasket 2013. gde postao deo fantastične selekcije kojoj pripadaju i Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nenad Krstić, Miloš Teodosić, Vladimir Štimac, Raško Katić, Stefan Marković, Đorđe Gagić, kao i Kalinić i Anđušić. Na meču sa Francuskom se posebno istakao kada je uspeo da postigne više poena od Tonija Parkera koji je bio na vrhuncu karijere.

Najveći uspeh je doživeo 2016. kada bio deo selekcije koju je Saša Đorđević predvodio do srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju. Mnogobrojni klupski i individualni trofeji, kao i celokupni doprinos koji je Zvezdin šuter doneo reprezentaciji, uz ljubav koju joj je pružao, čine ga veoma važnim delom izuzetno bogate srpske košarkaške istorije