NEMANJA BJELICA ZAVRŠIO KARIJERU: Hvala svima, osim jednom treneru…

FOTO: Hoops Rumors

Jedna velika karijera je upravo završena! Bivši košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Srbije  Nemanja Bjelica odlučio je da stavi tačku na svoju prebogatu košarkašku karijeru. On je to potvrdio objavom na svom zvaničnom instagram profilu, uz video od tri minuta i opis:  „Hvala ti košarko“.

Nemanja će ostati upamćen kao jedan od najboljih igrača u novijoj Istoriji srpske košarke. Osvojio je mnogo trofeja i brojna individualnih priznanja. Na Mundijalu 2014. godine u Španiji osvojio je srebrnu medalju sa selikcijom koju je predvodio Aleksandar Đorđević.

Imao je Bjelica vrlo zanimljivu i bogatu karijeru. Pažnju na sebe je skrenuo svojim atletskim sposobnostima i kvalitetom da pokriva više pozicija tokom omladinskog staža u Partizanu. Šansu nije dobio, te je zaobilaznim putem morao da gradi svoju karijeru.

Presudan detalj u njegovoj karijeri se dogodio 2008. godine, kada je Svetislav Pešić, u tom trenutku Crvene zvezde, prepoznao njegovu inteligenciju, i doveo ga iz Austrije kao totalnog neznanca. Visok 208 centimetara, Pešić ga je koristio kao plejmejkera i evropskoj košarci darovao novog asa.

Nakon Crvene zvezde Nemanja Bjelica je igrao za Baskoniju i Fenerbahče, u čijem dresu je poneo priznanje za najboljeg igrača (MVP) Evrolige. Kasnije se preselio u NBA ligu, gde je nastupao za Minesotu, Sakramento, Majami Hit, i Golden Stejt. Zvanično ima i titulu NBA lige sa Voriorsima 2022. godine. Posle titutule se vratio u evropsku košarku.

Sezonu 2022/2023. proveo je u Fenerbahčeu.

U ovoj sezoni je bio član Crvene zvezde iz koje je otišao u zasluženu penziju.

Jedini koji nije dobio reči hvale, a da je radio sa Bjelicom je Duško Ivanović.