PIKSIJU JE DANAS ROĐENDAN, ALI GA MNOGI ZVEZDAŠI NE SLAVE: Šta to Delije zameraju petoj Zvezdinoj zvezdi?

Foto: MN Press

Iako mnogi prve sukobe Delija i Piksija vezuju za njegov predsednički boravak u Zvezdi, zapravo je bilo čarki još dok je Stojković bio predsednik saveza. Sukob je nastao, jer je Piksi doživljen kao produžena ruka tadašnje vlasti koja je Zvezdi spremala sve ono što je usledilo 2009. godine i potom nekoliko sezona trajalo. Piksi je kao predsednik saveza zabranio transparente, a navijači Crvene zvezde su izašli sa večitog derbija i prvi put mu skandirali: „Nisi Zvezdina zvezda“ (polufinale Kupa 2005. godine). No kada se pojavila priča da Piksi treba da se vrati u klub, Delije su to prihvatile, svesne da ta nesuglasica nije razlog da Stojković ipak ne pokuša da napravi uspehe u klubu.

Ipak, ono što je Piksi uspeo kao igrač, nije kao funkcioner u Zvezdi.

Nikada nije bila tvoja, ti nikad nisi bio naš, decenijskog potopa posle tebe seća se svaki zvezdaš. Sajonara! – poruka je kojom su Delije na finalu Kupa 2022. godine jasno pokazale šta misle o aktuelnom selektoru reprezentacije koju je utakmicu gledao iz lože.

Uz to, na transparentu je bio snimak precrtane šolje kafe, što aludira na događaj od pre 12 godina iz Red kafea, kafića koji se nalazi u okviru Zvezdinog stadiona. Tada je aktuelni predsednik Vladan Lukić ugostio Piksija, nakon čega su u kafić upale vođe Delija i poručile mu da nije dobrodošao na Marakani.

Piksi se ni pet godina pre toga, a ni 10 posle, nije pojavljivao na Marakani. Kao da je ljubav između Zvezde i Piksija stala kada je 2007. godine napustio predsedničku fotelju, a da se distanca dodatno pojačala nakon sukoba sa viđenijim Delijama. Naime, Piksiju se zamera to što je nakon svog mandata ostavio u klubu loše finansijsko stanje, pa je na pomenutoj utamici moglo da se čuje i skandiranje: „Vrati pare!“

I dok navijači govore da je Piksi ostavio Zvezdu u dugovima od oko 20 miliona evra, on tvrdi da je spasio klub od propasti. Govorio je da je od prethodnog rukovodstva nasledio kredite, kao i nepovoljne ugovore igrača koji su često bili svega 50 posto u vlasništvu kluba, dok je ostatak pripadao raznim menadžerskim agencijama. Piksi je govorio da je klub napustio sa približno sličnim dugom u odnosu na zatečeni.

Navijačima se nije svidelo ni to što je Piksi „rasprodao“ tim nakon osvojene duple krune, što je nateralo i aktuelnog trenera Valtera Zengu da napusti klub. Veliku zbrku izazvala je i prodaja Vladimira Stojkovića u Nant, kada je polovina UO Zvezde tada podnela ostavku, tvrdivši da je to bilo učinjeno bez njihovog znanja. Prodavani su potom i Nikola Žigić (Rasing), Boško Janković (Majorka), Nenad Kovačević i Milan Biševac (Lans). Piksijeva ostavka iz 2007. godine je takođe iznenadila sve, od navijača do njegovih saradnika, pogotovo jer se tada pričalo o projektu „Evropska Zvezda“.

Zamerali su mu navijači i nedovoljnu posvećenost za vreme boravka u klubu, a tu je problem koji je nastao zbog uvođenja narandžastog Zvezdinog dresa, kao i zbog greške u štampi na majicama sa šampionske proslave.

Za navijače je bilo jasno da neće težiti ka „peglanju“ odnosa, ali je i Piksi dodatno „zakuvao“ izjavom iz 2018. da deca u Nišu treba da navijaju za Radnički, a ne za Zvezdu. Potom je selektor bio i u otvorenom sukobu sa generalnim direktorom Crvene zvezde – Zvezdanom Terzićem, gde je neretko napadao i samu Zvezdu.