Slučaj Mile Svilar: Šta cela situacija znači za Srbiju?

Foto: Butasport

Odjeknula je pre nekoliko dana vest da je čuvar mreže Mile Svilar rešio da odbije poziv reprezentacije Srbije u nameri da nosi dres Belgije u kojoj je odrastao i kroz čije je omladinske selekcije prošao.

Nakon nekoliko godina provedenih u Benfiki Svilar je prešao u Romu u kojoj se istakao dobrim partijama koje je krunisao odbranjenim penalima koji su italijanski tim poslali u osminu finala Lige Evrope. Ipak, srpski golman se oglušio o poziv reprezentacije i istakao da želi da brani za Belgiju. Na taj način je postao deo trenda odbijanja reprezentacije od strane igrača u dijaspori, što su poput njega učinili Aleksandar Pavlović i Filip Ugrinić.

Novi zanimljiv obrt u situaciji je činjenica koja se pojavila u medijima da dvadesetčetvorogodišnji golman neće moći da ostvari želju jer je već zabeležio jedan nastup za Srbiju, i to protiv Katara, 1. septembra 2021. godine, te ne može ponovo da promeni sportsko državljanstvo.

Kako Srbija u svojim redovima ima već afirmisane Vanju Milinković Savića i Predraga Rajkovića, zatim Marka Dmitrovića, a u poslednje vreme se sve više izdvaja i maldi talenat Đorđe Petrović koji se afirmisao u dresu Čelsija, utisak je da će iz cele situacije da deblji kraj izvuče jedino Svilar, koji je postupcima, čini se, zauvek zatvorio reprezentativna vrata. A na Fudbalskom savezu je da se slične situacije u budućnosti više ne ponavljaju.