Trojke presudile Zvezdi protiv Panatinaikosa

Foto: Sportal

Košarkaši Crvene zvezde su poraženi od Panatinaikosa u Beogradu rezultatom 76:89.

Utakmica je počela prilično izjednačeno, a poena je bilo znatno manje nego na ranijim mečevima dana. Zvezda je igrala dobru odbranu i na pravi način koristila tranziciju dok je Panatinaikos iz svakog igrača na otvaranju uspeo da izvuče individualni kvalitet. Uvodne izmene su više godile grčkom timu koji je napravio osetniju prednost u drugom delu prvog perioda. Zvezdina rotacija je dosta slabije čuvala perimetar i dozvolila za kratko vreme nekoliko trojki iz praktično svih pozicija. Ulazak Teodosića je preporodio ekipu i uz nekoliko dobrih ofanzivnih minijatura vratio rezultatsku neizvesnost. Kada se činilo da će skor na kraju četvrtine biti izjednačen trojke Slukasa i Grenta za manje od 30 sekundi šalju goste na prednost od plus devet.

Druga četvrtina je počela u sličnom maniru poput prve s tim da je veoma razigran bio Lesor koji je postigao dva brza koša, ali je oba uspeo da anulira agilni Luka Mitrović. Međutim, srpski internacionalac ubrzo izlazi iz igre usled trećeg faula, a kao njegova prinudna izmena ulazi Dalibor Ilić. Panatinaikos je ipak stabilno održavao prednost zahvaljujući dobrom napadu, a Zvezda nije mogla da nađe rešenje za solo prodore protivnika, budući da su oba tima pretežno tražila šansu unutar perimetra. Nije se moglo Zvezdi zameriti na selekciji šuta, koja je bila potpuno rezonska (kao ni na borbenosti), ali je procenat uspešnosti bio ispod nivoa zadovoljavajućeg. Dejan Davidovac preuzima odgovornost i sjajnom rolom u napadu i odbrani pomaže Zvezdi da, makar na kratko, ublaži prednost i tera Atamana da ekspresno potroši dva tajm-auta.Izabranici Janisa Sferopulosa su u nastavku bili bolji, ali na poluvremenu je rezultat ipak bio 41:51 za goste.

Trojka veoma stabilnog Davidovca na početku drugog poluvremena nije ispraćena dobrim napadačkim akcijama, ali je odbrana ostala staložena pa rezultat nije naročito varirao što, jasno, ipak nije odgovarao domaćem timu. Ceh zbog povrede Jaga i Topića je Zvezda platila skupo s obzirom da Džavonte Smart nije bio ubedljiva zamena. Kao na početku meča, ulazak Nedovića i Teodosića donosi malo bolju ofanzivu, ali to samim tim mora da trpi odbrana pa Lesor dolazi do izražaja u reketu. Zvezda nije igrala loše u trećoj četvrtini, ali kada je napad bio dobar, kaskala je odbrana i obrnuto, što je posledica povređenih igrača i slabije rotacije. Hrabro se Zvezda borila ali je na kraju treće četvrtine 56:70 za Panatinaikos zahvaljujući smirenosti najboljeg igrača crveno-belih – Dejana Davidovca.

Čitav minut bez poena i faul u napadu Gilespija nisu bili idealan početak poslednje četvrtine. Sjajna blokada Bolomboja i koš uz faul Davidovca nakon kontre su dosta popravili utisak. Sudije su jako usporile igru velikim brojem prekida, ali je rezultat mirovao. Zvezda je imala prilike preko Nedovića i Ilića, ali je falilo koncentracije za osetniji skor. Deluje da su sudijske odluke bolje uticale na Panatinaikos pošto stalno kočenje igre nije dozvoljavalo srpskom timu da razvije malo jači tempo igre. Uz nekoliko veoma diskutabilnih odluka i izugbljenih lopti u poslednjih nekoliko minuta stavljena je tačka na meč u kom je Zvezda pružila izuzetan otpor, ali je na kraju na semaforu ipak pisalo 76:89.

Najbolji su bili Davidovac i Nedović sa po 19 poena, dok je u timu Panatinaikosa toliko imao Lesor.