UGRINIĆ, MALEŠ, BAJČETIĆ, SVILAR, PAVLOVIĆ: Kako Piksi i FSS teraju „dijasporce“ od reprezentacije Srbije?

Foto: MN Press

Aleksandar Pavlović će igrati za Nemačku, to je sada definitivno, a kako smo dobili novi slučaj srpskog sina koji neće nastupati za reprezentaciju Srbije, mnogo je jasnije kada se uzme u obzir način rada Fudbalskog saveza Srbije, kao i selektora Dragana Stojkovića.

Možda je ipak sada bilo malo kasno za pregovore i dogovore? Možda je daleko bolji tajming bio novembar 2023. godine kada je Pavlović debitovao za prvi tim Bajerna? No, tada ga je Piksi volšebno „odjavio“.

– To što je neko debitovao za Bajern ne znači da će automatski dobiti poziv za reprezentaciju Srbije. Na njemu je da se dokazuje, a da li će igrati – videćemo. Ima tu mnogo i do neiskrenosti. Sve češće bude: „Ovi su me zvali, hoćete li i vi ili ja odoh tamo?“ – govorio je tada Piksi novinarima kada su ga pitali o Pavloviću.

Zar je iko posle ovog mislio da će Pavlović zaista da izabere Srbiju? Ima opciju Nemačke, kao daleko veće fudbalske sile, u kojoj se ceni i poštuje, a zatim ima i matičnu Srbiju u kojoj se navodi kao – neiskren?!

A da nadmen stav ne prolazi nigde u svetu, pokazuje i slučaj Stefana Bajčetića, s tim da su ovog puta u glavnoj ulozi bili čelnici Fudbalskog saveza Srbije, a ne selektor. Sina Srđana Bajčetića, nekadašnjeg fudbalera Zvezde su se setili tek kada je debitovao za prvi tim Liverpula. Sve to dovodi do prostog pitanja – Da li je u FSS iko čuo za Pavlovića i Bajčetića pre nego što su debitovali za Bajern i Liverpul? I zašto ne?

Neće Fudbalskom savezu Srbije pomoći ni slučaj Mileta Svilara kome su obećali „kule i gradove“, kada je trebao da bira između naše reprezentacije i Belgije. Od svega je dobio 45 minuta u prijateljskoj utakmici, a potom se i predomislio, te izabrao Belgiju.

Kada se uzmu u obzir slučajevi Filipa Ugrinića i Darijana Maleša, koji su u 2023. godini izabrali Švajcarsku umesto Srbije, jer ih ni Savez, ni selektor nisu zvali, dolazimo do cifre od petorice „dijasporaca“ koji su u prethodnih godinu dana odjavili našu reprezentaciju i to samo zbog odnosa odgovornih ljudi prema njima.