Žarko Đurović: Tog 4. marta smo se manje klizali od igrača Reala

Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda, odnosno njena sportka familija 4. marta proslavila je 79. rođendan. Međutim, navijači crveno-belih ovaj datum će dugo pamtiti po još jednom važnom događaju. Naime, te 1987.godine, u Beogradu je gostovao slavni Real iz Madrida u okviru četvrtfinala tadašnjeg Kupa šampiona. Bila je to utakmica za anale. I danas se prepričava.

Naš glavni grad te večeri okovala je „Baba Marta“. Mraz je štipao obraze, vetar je ledio srpsku prestonicu. Teren je više ličio na hokejaški nego na fudbalski. I po tomi takvom  vremenu i uslovima naš šampion je odigrao možda je i jedno od najlepših poluvremena u istoriji. „Marakana“ je gorela na martovskom minusu. Golovi su stizali kao snežna  lavina: Boško Đurovski, Žarko Đurović, Bora Cvetković – 3:0. Poluvreme. Kralj je bio na kolenima

Jedan od aktera čuvenog evropskog duela bio  je Žarko Đurović, strelac drugog gola. Danas posle 37 godina nekadašnji Zvezdin motorino se priseća:

Ko da zaboravi tu utakmicu, to će se pamtiti večno – počinje priču radilica tog sastava. – Uslovi su bili više nego nemogući. Sve zaleđeno, nije moglo da se trči, a eto, mi smo išli kao po plaži (osmeh). Manje smo se klizali od Španaca.

Pamte se hulahop čarape, rukavice…

Mislim da ih nismo imali samo nas dvojica-trojica. Rukavice su bile nalik onim skijaškim. Nismo mogli ni da sanjamo kopačke iole povoljne za takve uslove. Nije ih bilo u to vreme.

Španci su imali tu privilegiju?

Doputovali sa brdom torbi i kopačkama za takav teren, čak su im i rukavice svima bile iste.

Rukavice i kopačke nisu pomogle. Na poluvremenu 3:0, a na kraju 4:2?

Poluvreme za nezaborav! I danas, posle toliko vremena mislim da Španci nisu bili svesni šta ih je zadesilo.

Postigli ste drugi gol, posle majstorskog pasa Piksija?

Izašao sam sam pred golmana Buja i prebacio sam ga i lopta je otišla u zaleđenu mrežu. Kod proslave tog pogotka sam jedva ukočio, koliko je bilo klizavo. Bora Cvetković je kod trećeg gola umalo stigao do južne tribine.

I sudija se klizao…

Imao je Real dva penala, prvi, odmah posle našeg vodećeg gola Dika je odbranio, kod drugog Sančez ga je nadmudrio. „Svirao“ je jedan i za nas i jane je pogodio (Milan Janković, prim,aut.). Ma, bila sjajna utakmica...

Posle revanša polufinale je ipak ostalo san?

Nismo toliko loše odigrali u Madridu, ali smo primili dva naivna gola, a da smo postigli bar jedan, mislim da bi bila drugačija priča. Mada, i taj konačni neuspeh nije mogao da zatamni ono što se dešavalo na „Marakani“ – – vratio mje misli u prošlost, Žarko Đurović, neumorni vezista Crvene zvezde.