Banjica je proključala: Crvena zvezda je šampion Srbije u odbojci!

Foto: Ossrb

Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije. U spektakularnoj atmosferi, koja se retko viđa na odbojkaškim terenima, četa Ivice Jevtića je večeras, u petoj, odlučujućoj utakmici finalne serije Banka Poštanska štedionica Superlige, porazila Partizan Efbet sa 3:0, po setovima 25:23, 25:18 i 25:18.

Prošlo je mnogo godina od kada je SC „Voždovac” na Banjici bio ispunjen do poslednjeg mesta na odbojkaškoj utakmici. A večeras ne samo da su tribine bile pune, nego su mnogi, kako ljubitelji odbojke, tako i navijači i jednog i drugog tima, ostali ispred dvorane. Dobrih dvadeset minuta pre starta utakmice, pesma na tribinama već je počela, a kako se utakmica bližila početku, bila je sve jača i pritom uveličana koreografijom navijača domaćeg tima. A na terenu, ubrzo su se našli odbojkaši u crveno, odnosno crno-belim dresovima, koji su bili spremni da pruže svoj maksimum, kako bi na kraju ove utakmice podigli trofej namenjen prvaku Srbije. Sve ono što su radili još od avgusta, kada su počele pripreme, pa sve do danas, stalo je u jedan jedini meč. Onaj koji je pored krunisanja, donosio i veliku odgovornost, ali i slavu i prestiž. Ispostavilo se nakon sati i po vremena da je taj teret, koji se sa ponosom nosi, pripao Crvenoj zvezdi!

Foto: Ossrb

Odlično su se crveno-beli snašli u sjajnoj atmosferi, pošto su nakon uvodnih grešaka na obe strane, poveli sa 6:2. Najveće zasluge za to pripisuju se sjajnim servisima Dušana Nikolića, koji je projektilima i te kako namučio prijem Partizana. Iako su crno-beli nakratko uspeli sa manje zaostatak za rivalom, ubrzo je Zvezda uspela da vrati zalihu od četiri poena. Ni tada se tim Bojana Janića nije predavao, jer je ponovo uhvatio korak za večitim rivalom, prišao je još jednom na samo jedan poen razlike, pa je u nastavku vođena istinska borba za svaku loptu i poen. Ušla je Zvezda u završnicu sa vođstvom od 20:18, ali je na scenu u tim momentima stao Stefan Janković, koji je najpre poenom iz napada, a potom i as servisom doneo izjednačenje svom timu, da bi već u narednom napadu Luka Tadić efektnim blokom uticao na to da njegova ekipa pređe u prednost. Ni tu nije bio kraj uzbuđenima, jer su puleni Ivice Jevtića smogli snage u nastavku i poenom Nikolića, kao i blokovima Petrovića i Omara prigrabili su dve set lopte. Iako je Partizanu prvu uspeo da spasi preko Tadića, upravo je primač crno-belih već nakon nekoliko sekundi napravio servis grešku, za erupciju na tribinama – 25:23.

Psihološka prednost koja je bila na strani Crvene zvezde nakon osvajanje uvodne deonice, donela joj je vođstvo na startu iste od 3:1, ali je Partizan preko Milije Mrdaka brzo poravnao rezultat. Pravu rezultatsku klackalici gledali smo do rezultata 13:13, kada je servis činiju stao Ahmed Omar. Egipćanin je silovitim servisima u potpunosti razoružao ljutog rivala, a u prilog tome ide činjenica je u narednih sedam poena, čak tri puta pogodio as. Naravno, odlična je bila i reakcija njegovih saigrača u tim momentima, pa je tako na semaforu ubrzo zasijalo 20:13 u korist domaće ekipe. Bio je Bojan Janić već tada svestan da je povratak u ovaj seta gotovo nemoguć, pa je odlučio da na teren pošalje nešto mlađe igrače, kako bi se standardni odmorili za obaveze u trećem periodu. Na kraju, Zvezda nije dozvolila bilo kakvo iznenađenje i sa 25:18 stigla je na set od šampionske krune.

Odlučio je strateg Partizana da i na početku trećeg seta u postavu uvrsti mladog libera Popovića, koji je u trećoj i četvrtoj utakmici bio pravo osveženje za njegov tim, ali i džoker. Kao što je to slučaj bio u prvom setu, veliki ulog je naterao obe ekipe da periodično igraju dobro, ali uz male padove na obe strane. Tako je nakon uvodnog vođstva Zvezde (2:0), Partizan preuzeo vođstvo (6:4), da bi crveno-beli još jednom okrenuli rezultat u svoju korist (13:11). Tada je Zvezda nagovestila da će do kraja ići direktno na pobedu, a ispostavilo se ubrzo da joj je to i pošlo za rukom. U potpunosti je ekipa Ivice Jevtića nadigrala Partizan, zaustavila je sve napade večitog rivala, a svoju igru dovela do savršenstva. Na kraju, Zvezda je sa 25:18 mogla da počne sa proslavom titule.

Dušan Nikolić proglašen je za najkorisnije igrača (MVP) finalne serije plej-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige.

Foto: Ossrb

Upravo je sjajni korektor predvodio svoju ekipu do trijumfa vrednog titule sa 18 osvjenih poena, Omar Ahmed je brojao do 11, a Dušan Lopar i Nikola Žugić do šest. Na drugoj strani Milija Mrdak je dodao 13, a Luka Tadić 11 poena.