Crno-beli i dalje žive svoj san: Majstorica na Banjici!

Foto: Ossrb

Odbojkaši Partizana Efbet pobedom su izborili petu, odlučujuću utakmicu finalne serije plej-ofa Banka Poštanska štedionica Superlige. Puleni Bojana Janića su večeras kao domaćini, u okviru četvrte utakmice finalne serije, nadigrali Crvenu zvezdu sa 3:2, po setovima 25:23, 27:25, 22:25, 22:25 i 15:13.

Da nada umire poslednja, još jedom su dokazali odbojkaši u crno-belim dresovima. U novoj utakmici prepunoj preokreta, sjajnih poteza, odličnih poena i na kraju dva sata i 34 minuta borbe, Partizan je uspeo po drugi put zaredom da nadmudri večitog rivala i odloži dodelu trofeja do petka, kada je predviđena peta utakmica finala.

Smelo je Partizan ušao u ovu utakmicu i nakon par grešaka sa obe strane mreže, pogotovo onih koje su napravili crveno-beli, poveo je sa 8:4, što je nateralo Ivicu Jevtića da zatraži tajm-aut. Odličan je u tim momentima bio tandem Marinović – Mrdak, koji je uglavnom bio zaslužan za poene, mada je i ostatak tima bio veoma raspoložen na svim poljima. Delovalo je u prvi mah da pomenuta pauza i nije urodila plodom, jer je Partizan održavao stečenu prednost, ali je Zvezda kako se set odmicao uspela da istopi zaostatak i priđe rivalu na poen zaostatka (16:15). Nije se tu zaustavila ekipa sa Marakane, pošto je kroz narednih nekoliko poena, najpre servis greškom Marinovića, a potom i efektnim blokom Nikolića, poravnala rezultat (18:18). Ušlo se u uzbudljivu završnicu, u kojoj se nakon vođstva od 23:21, činilo da je Zvezda bliža osvajanju uvodnog perioda, ali su se Milija Mrdak i drugovi postarali da ne bude tako. Nošenim sjajnom atmosferom sa tribina, vezali su četiri poena i stigli su do vođstva od 1:0 – 25:23.

Odlučna je bila Zvezda da što pre zaboravi dešavanja iz završnice iz prethodnog seta i da u novi uđe rasterećeno. To joj je i pošlo za rukom, jer je poenima Stefanovića i Nikolića povela sa 6:3. Međutim, probudio se ubrzo i Partizan, znalački je iskoristio greške rivala, odgovorio istom merom i izjednačio je rezultat (9:9). Nije previše ovaj nalet demoralisao pulene Ivice Jevtića, koji su zaslugama čitave ekipe vezali pet poena i vratili su lepu rezultatsku zalihu na svoju stranu (14:9). Nastavila je Zvezda u istom ritmu i u daljem toku druge deonice, pa je uskoro stigla nadomak osvajanja iste (23:19). Ipak, tek tada je postalo uzbudljivo. Kada je bilo najpotrebnije, Milija Mrdak je kao pravi kapiten poveo svoj tim u juriš i najpre je sa dva vezana bloka, a onda i odličnim servisima, kao i poenima iz napada, režirao izjednačenje (23:23). Iako je u nastavku stekla dve set lopte, Zvezda je na kraju seta morala da čestita večitom rivalu na sjajnom preokretu, jer je Partizan odoleo svim napadima crveno-belih i as servisom Aleksića duplirao je vođstvo – 27:25.

Iako je bila u velikom rezultatskom zaostatku, ponovo je Zvezda za nijansu bila bolji rival na otvaranju perioda. Poveo je Partizan na startu sa 5:4, ali je Zvezda poenima Omara, uz uspešan blok Bohareva, vezala šest poena i povela je sa 10:5. I u nastavku je ekipa Ivice Jevtića igrala bolje i povećala je prednost na 15:10. Ipak, pri pomenutom rezultatu, povratio je Partizan igru iz završnice minulog seta. Najpre je četa Bojana Janića počela da koristi poklone rivala, da bi potom as servisima Novice Bjelice prišla Zvezdi na poen zaostatka (15:14). Iako se brzo otreznila Crvena zvezda nakon naleta crno-belih, uskoro nas je dočekala još jedna zanimljiva završnica. Na semaforu je pisalo 21:21, kada je Zvezda najpre poenom iz napada i as servisom Žugića, a potom i greškom Rikarda na drugoj strani došla do tri set lopte, koje su joj bile i više nego dovoljno da prepolovi prednost rivala – 25:22.

Ulog u četvrtom setu bio je ogroman za oba tima, što se i odrazilo na rezultat. Ipak, stiče se utisak da je nakon ranog i malog vođstva Zvezda, Partizan bio opasniji i rival sa više želje. Tako su izabranici Bojana Janića nakon vođstva od 9:7, vešto čuvali minimalni prednost, iako im je tim Ivice Jevtića sve vreme disao za vratom. Ubrzo se trud gostiju isplatio, pošto su uspeli da preokrenu rezultat, ali zasluge za to idu samo jedom čoveku. Pri rezultatu 16:16, na servis liniju stao je Nikola Žugić, koji je sa tri vezana asa doneo svojoj ekipi lepo rezultatsku zalihu (19:16). Nije Zvezda ni u nastavku odustajala od svoje igre i uskoro je sa 25:22 izborila peti set

Baš kao i pre tri dana, taj-brejk odlučivao je o sudbini obe ekipe. Hrabra je ekipa Bojana Janića bila od prvog do poslednjeg poena u ovom setu i videlo se da mnogo više želi da izađe kao pobednik iz ovog susreta. Posle uvodnog vođstva od 8:4, poveli su crno beli sa 10:5 i 13:7. Uspela je Zvezda da učini završnicu zanimljivom, ali je Partizan nošen pesmom sa tribina na kraju sa 15:13, izvojevao pobedu i ujedno petu, odlučujuću utakmicu.

Milija Mrdak predvodio je svoj tim do velikog trijumfa sa 32 poena, a pratili su ga Lazar Marinović sa 18 i Dušan Petrović sa devet. Na drugoj strani, Dušan Nikolić imao je isti učinak kao i njegov kolega iz protivničke ekipe (32).

Peta, odlučujuća utakmica, na programu je u petak, 26. aprila, od 19.00 u SC „Voždovac” na Banjici.