Da li Duljaju treba samo više vremena?

Foto: Starsport

Od očaja do sjaja, a onda ponovo do očaja – ovo je sezona fudbalskog kluba Partizan u jednom kratkom opisu. Ovaj tim po prvi put ima oslonac za sledeću sezonu, ali pitanje koje se postavlja je ko će voditi ekipu u okršajima za Evropu i prekid Zvezdine serije, koja će izvesno iznositi sedam titula u nizu.

Nije sve počelo po planu, “preživeli” su crno-beli Sabah, da bi potom bili petardirani od strane Nordsejalanda i tako završili misiju u kvalifikacijama za Ligu Konferencija mnogo ranije od očekivanog. Već tada je kritikovan rad Igora Duljaja i započet je bojkot navijača.

Upravo od tog trenutka, počela je jedna lepa priča koja je trajala sve do marta 2024. godine u kojoj su igrači na čelu sa Duljajem držali lidersko mesto i pobedom u derbiju zakucali prvu poziciju pred zimske pripreme. Upravo je od tada počeo potop, kako je rekao prvi strateg kluba, nisu odradili pripreme u zadovoljavajućim pripremama i da klub kakav je Partizan nije zaslužio takav tretman.

Crvena zvezda je nakon razočaravajućeg izdanja Baraka Bahara pozvala u pomoć najboljeg trenera kluba u 21. veku – Vladana Milojevića, koji zna kako se igra domaće prvenstvo i osvajaju titule. Držao je “Parni valjak” sve u svojim rukama do derbija, koji je odlučivao mnogo toga, ali nakon nerešenog ishoda je bilo jasno da trka tek počinje.

Mogla se tu namirisati prva mrlja kod crno-belih još od Danaca i kvalifikacija, pošto su za 90 minuta na gol šutnuli tek po koji put, a loptu su u posedu držali samo 28% vremena. Usledila su dva derbija i pobede Zvezde koje su je dovele nadomak titule i do finala Kupa Srbije.

Sada se, nakon svih turbulentnih dešavanja, može podvući crta i na vagu staviti učinak Duljaja. Sa jedne strane je još jedna sezona bez trofeja u vitrinama, loši potezi u pojedinim trenucima i utakmicama. Sa druge strane je tu budućnost, koju ovaj stručnjak sa svojom borbenošću još više potkrepljuje. Naveo je trener crno-belih mladi pogon na koji se računa narednih godina u Humskoj, a čini se da je upravo Igor Duljaj pravi za taj poduhvat.

I pored svih turbulencija, nezadovoljstava, moramo uvideti da na klupama večitih rivala imamo dva sjajna stručnjaka, koja nisu ni u jednom trenutku doprinela širenju tenzije. Iako nije osvojio titulu, pružio je navijačima nadu da se sa daleko nadmoćnijom Zvezdom bude u egalu do samog kraja šampionata, te da možda vredi iskoristiti njegovu posvećenost i znanje koje nije sporno, za cilj koji je već godinama glavni – vratiti titulu u Humsku.

Hoće li uspeti sa Duljajem da učini tako nešto, videćemo u naredno periodu, a jedno je sigurno, ukoliko tim ostane na okupu, svašta se može očekivati od mladih momaka.