MATIĆ ISPROZIVAO GRKE: „Ovo vam nećemo oprostiti…“

Nemanja Matić, bivši reprezentativac Srbije, nedavno je javno kritikovao Grčku zbog njenog glasanja u Savetu Evrope. Od pet poslanika Grčke, samo je jedan glas bio protiv prijema takozvanog Kosova u SE, što je rezultiralo usvajanjem preporuke da Kosovo postane član Saveta Evrope.

„Pa dobro, Grci, nekadašnja braćo, ovo vam nećemo zaboraviti…“, objavio je Matić na društvenoj mreži „X“. Ovo nije prvi put da fudbaler francuskog Olimpik Liona pokazuje svoja snažna patriotska osećanja. Dok je igrao u Engleskoj, odbio je da nosi cvet maka na grudima kao znak poštovanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Razlog za to bio je što su Britanci cvet maka nosili u čast svih svojih poginulih vojnika u svim ratovima, uključujući i bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

„Godinama sam nosio taj cvet, ali kada je britanska vlada odlučila da ga koristi kako bi odala počast svim vojnicima koji su stradali u ratovima u kojima je zemlja učestvovala, uključujući i bombardovanje Srbije 1999. godine, prestao sam. Nisam mogao da nosim nešto što je uništilo moj dom, moje ljude, ubilo na hiljade nevinih. To bi bilo kao da ja ubijem nečiju rodbinu, a onda ih nateram da stavljaju moju sliku na noćni stočić,“ objasnio je Matić.