Nikola Jelić za ,,Max Sport“: Primarni cilj je razvoj mladih igrača!

Foto: FK Crvena zvezda

Direktor Omladinske škole Crvene zvezde – Nikola Jelić, je za ,,Max Sport“ govorio o odličnim rezultatima koje Zvezdina deca beleže u omladinskoj i kadetskoj ligi Srbije gde su crveno-beli  trenutno prvoplasirani.

Crvena zvezda radi sa najboljim mladim fudbalerima Srbije i regiona, pa je i normalno da bude uvek na vrhu. Malo je poznato da u poslednje tri godine kadetska i omladinska selekcija raspolažu mahom igračima koji ostaju u timu. Omladinci tokom čitave sezone igraju bez 15-16 igrača, a kadeti bez 7-8 koji nastupaju za starije selekcije. To je sistem i način rada koji primenjujemo. Crvenoj zvezdi je u DNK da bude prva, ali je primarni cilj razvoj igrača. Sve je plod dobrog sistemskog rada koji smo uspostavili u školi. Naravno da uvek može bolje, ali na tome zasnivamo sve principe. Pobedili su i prvi su na tabeli, ali prvenstvo još nije završeno. Postoji dosta kvalitetnih ekipa sa kojima treba igrati. Liga je izuzetno jaka i konkurentna pa je važno ostati skoncentrisan do kraja – započeo je Jelić.

Ove sezone Crvena zvezda raspolaže velikim potencijalom, ali smatra da i prethodne generacije Omladinske škole ostavljaju kvalitetan utisak u srpskom fudbalu.

Prethodnih godina je takođe bilo dosta kvalitetnih igrača. U Superligi, kao i Prvoj ligi Srbije trenutno ima preko 100 igrača koji su ponikli u Crvenoj zvezdi, naročito rođenih 1999. i 2000. godine. U pojedinim superligaškim ekipama je slučaj da po 6-7 igrača ima status startera, a prošli su Zvezdinu Omladinsku školu što govori da se oduvek dobro radi. Klub je u usponu i jako je teško mladom igraču da se izbori za poziciju ili bude standardan u prvom timu. Pogotovo kad se radi o utakmicama koje mogu da reše učešće u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, ali ulaganja u Omladinsku školu su ozbiljna, pa se očekuju i shodni benefiti u vidu promocije igrača u prvi tim kao i transfera mladih fudbalera u najveće evropske klubove.

Odličan rad Omladinske škole često biva nagrađen promocijom mladih fudbalera poput Šljivića, Kneževića, Mimovića i drugih, u seniorski tim.

Naravno da znači (iskustvo rada sa seniorima prim.aut.). Smatram da smo dosta napredovali u tom segmentu. Igrači koji su u našem razvojnom timu – Grafičaru, kao i omladincima i kadetima Zvezde uspevaju da dobiju priliku zahvaljujući sistemskom radu. Nakon transfera Nedeljkovića, Mijatovića, Erakovića, Lazetića i mnogih drugih verujem da će to iskustvo dobiti još veći značaj. Ipak ne dozvoljavamo da nas prodaja igrača ,,uspava’’, kao ni prvo mesto na tabeli. Nastavljamo sa radom i razvojem velikog potencijala kojim raspolažemo. Renome Crvene zvezde nalaže da moramo da budemo bolji iz dana u dan, što se i trudimo, kako bismo ispunili očekivanja svih navijača – zaključio je Jelić.