Prošle su 42 godine kako je nastalo čuveno: „Kude je taj Naš“

Foto: FK Radnički

Ljubitelji fudbala u Nišu, prevashodno navijači Radničkog, uvek se rado sećaću te 1982. godine kada je njihov klub bio hit tadašnjeg takmičenja u Kupa EUFA. Pred „Realom sa Nišave“ padali su velikani poput: Napolija, Grashopersa, Fejnorda, Dandi junajteda i Hamburgera!

Evropa se tada divila majstorijama Radničkog, pa je nekako u isto  vreme nastalo i ono čuveno pitanje: „Kude je taj Niš“?

Nišlije su u toj sezoni,  dogurale do polufibnala kada im je rival bio nemački Hamburger. U prvoj utakmici na krcatom „Čairu“ bilo 25.000 svedoka. Karte su bile rasprodate nekoliko dana pre odigravanje utakmice.

I ovog 7. aprila okupili su se akteri te čuvene utakmice koju je Radnički dobio sa 2:1, ali je klub iz Nemačke bio uspešniji u revanšu i plasirao se u finale.

Godinu dana kasnije taj isti Hamburger je postao prvak Evrope, eto koliko je to bio veliki uspeh za nas te 1982.godine. Kamo sreće da nam se dogodi nešto slično, pa da neki naš klub dogura do polufinala – ističe Milan Obradović, neizostavni član te gereracije kluba iz Niša.

Na tom evropskom pohodu sa klupe ekipu je predvodio trener Dušan Nenković. Popularni Duca, na rasplolaganju je imao strašan tim koji su činili: Golmani Pantelić i Milenković, zatim Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stoijiljković, Đorđević, Nikolić, Aleksić, Stanković, Beganović i Radosavljević.

Uvek je emotivno kada se prisetimo toga. Zapravo, to nikada ne može da izbledi, da pređe u zaborav – dodao je Zoran Milenković, koji je ćuvao mrežu u istorijskom  meču sa Hamburgerom.

Svake godine 7. aprila legende Radničkog izađu na teren na kojem im se klanjala fudbalska Evropa.