Rukometašice Srbije veruju u dobar plasman i na kontinentalnom šampionatu

Foto: RSS

Ženska rukomentna reprezentacije Srbije uspela je da se plasira na Evropsko prvenstvo koje će se krajem godine od 28.novembra do 15. decembra održati u Mađarskoj, Švajcarskoj i Austriji. Naše devojka u odlučujućoj utakmici savladale su Tursku 30:22 (14:10), što je bilo dovoljno da overe vizu za kontinetalno takmičenje.

Razumljivo, zadovoljstvo u našem timu je ogromno, ostvaren je veliki uspeh, ali je već na osnovu izjava koje su usledile samo  dan posle ključnog duela, jasno, da se Jovana Risović i saigračice neće zadovoljiti samo pukim češće na EP.

Izuzetno je dobar stvar što smo se domogle još jednog velikog takmičenja, jer je ova ekipa podmlađena i nalazi se u punom usponu. Rastemo kao tim iz dana u dan. Naravno, teško je sada baviti se prognozama, ima dovoljno vremena do novembra, ali nje izvesno da možemo i treba da budemo optimisti – kaže Risović. – Prvi cilj je ispunjen. sada ostaje da u miru čekamo EP. Uskoro ćemo saznati imena trivala u grupi i tek onda možemo da se bavimo pitanjim šta i kako. Lično,  optimista sam, a to mišljenje sigurno će podeliti i saigračice.

Usledio je kratak osvrt na mečeve u kvalifikacijama?

Kada se takmičenje privede kraju na pravi način, onda se zaborave i propusti koje smo imali. Bilo je grešaka, ali smo većinu utakmica odigrale odlično i to nam se vratilo na najbolji mogući način. Ponosna sam na tim, na sve u stručnom štabu – kazala je Jovana Risović, kapiten naše reprezentacije.

Ushićenje nije mogao da sakrije ni selektor Uroš Bregar:

Pre svega moram da naglasim da smo imali sve neophodne uslove da se u miru pripremamo za utakmice, kako prethodne tako i za duel sa Turskom. Zrenjanin se po ko zna koji put dokazao kao rukomena sredina. Hvala publici na sjajnoj podršci, devojke su se revanširale na pravi način.

Izazovi na Evropskom prvenstvu, već sada zahtevaju mnogo posla, priprema, uigravanja…

Koliko ozbiljno sve shvatamo, može da potvrdi podatak da smo i dalje na okupu. Odmah posle utakmice u Zrenjaninu preselili smo se u našu bazu Kovilovo, gde ćemo ostati do četvrtka. Jednostavno, imamo mlad sastav i ovakve prilike su dobra stvar, jer možemo da bude više na okupu. To je više nego poželjno i bitno u ovom momentu.

Prognoze za Prvenstvo Evrope?

– Sama činjenica da će se tu okupiti krem ženskog rukometa u Evropi, dovoljno govori kakvi su izazovi pred nama. Treba prvo da vidimo da li ćemo biti miljenici sreće prilikom žreba, a onda možemo da kujemo taktiku. Ono što mogu da kažem kao selektor, jeste da uvek očekujemo više. Pokušaćemo da naciji priuštimo nove radosti kada je ženski rukomet u pitanju – naglasio je Uroš Bregar, kormilar ženske rukomentne reprezentacije Srbije.