Zašto Partizan zavisi od Zvezde?

Foto: Sportal

S obzirom da se na početku sezone puno spekulisalo kako će Željko Obradoviću ova godina biti poslednja u Partizanu i da neće produžiti ugovor, očekivanja javnosti su bila izuzetno velika nakon dve sezone za koje je uzeo samo jednu ABA ligu.

Činjenica da su prošle sezone iz najelitnijeg evropskog takmičenja ispali na krajnje kontrovererzan način iako su tokom čitavih pet utakmica praktično bili znatno bolji rival od Real Madrida ulila je navijačima poverenje Da ove godine u Evroligi ipak imaju čemu da se nadaju međutim do toga još uvek nije došlo s obzirom da se Partizan nalazi u vrlo interesantnoj situaciji u kojoj ako želi da ispuni cilj i nastavi evroligaško takmičenje ne samo da mora da savlada direktnog konkurenta valensiju već drugog direktnog rivala za prolaz odnosno Anadolu Efes mora u Turskoj da pobedi Crvena zvezda.

Iako se znalo da teško da će nova garnitura igrača moći da ponovi uspeh, jedinstvo i formu kakvu su imali u prošloj sezoni očekivanja su svakako bila znatno veća i očekivalo se da će bar top 10 biti obezbeđen bez problema. Kada se uzme u obzir i veliki novac koji je uložen partizanu će trebati pravo čudo u poslednjem kolu da troškovi budu opravdani s obzirom da je nastavak u Evroligi glavni cilj.

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi Gde je pošlo naopako sigurno veliki faktor igra činjenica da Partizan na gostujućem terenu nije znao najbolje da se snađe u toku sezone i da je pobeda protiv Albe tek peta pobeda na strani. Kada se na to dodaju utakmice kao što su protiv Olimpijakosa i Bajerna iz Minhena gde je 0artizan bio bolji rival tokom čitave utakmice da bi proso prednost u poslednjih nekoliko minuta i izgubio unapred upisan trijumf stiče se utisak da je drama u poslednjem kolu i te kako mogla da se izbegne.

Činjenica da su uspeli da zadrže objektivno najvećeg evropskog košarkaškog trenera svih vremena kao i kao i kapitena Kevina Pantera i jednog od najvažnijih igrača novije istoriji Zeka Ledeja utisak je da ekipa nije ništa slabija nego što je bila, a preostalo je još jedno kolo Evrolige da se dokaže da li su pred tim iz Humske ove godine stavljena prevelika očekivanja, da li ih je pojeo pritisak ili se radi o višku samopouzdanja.

Tim nije loš a igra prikazana na poslednjim utakmicama ukazuje da Partizan ima čemu da se nada u poslednjem kolu, ali ne zavisi sve od njih, već će po morati da se oslone i na odličnu partiju večitog rivala.

U 34. kolu Evrolige Partizan dočekuje Valensiju dok Zvezda igra protiv Anadolu Efesa u Turskoj gde je potrebna pobeda srpskog tima, crno-belima uz njihovu pobedu u Beogradskoj areni kako bi obezbedili plej-in. Ako je postojao idealan trenutak da se srpska košarkaška javnost ujedini i da prestanu da gledaju jedni druge po klupskim bojama i razmišljaju o razvoju srpske košarke sledeće nedelje će biti savršen momenat.