ZVEZDIN JUBILEJ: 50 godina od prve evropske titule!

FOTO: MN Press

Na današnji dan pre tačno 50 godina KK Crvena zvezda ušao je u istoriju evropske košarke.

Crveno-beli su 2. aprila 1974. Godine u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima. Savladali su čehoslovačku ekipu Spartak Zbrojovka rezultatom 86:75. To je bio ujedno i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima.

Povodom proslave 50. godišnje od osvajanja prvog i za sada jedinog evropskog trofeja u istoriji KK Crvene zvezde, oni su pripremili spektakularan događaj na utakmici protiv Olimpijakosa. Dres će biti drugačiji na ovoj utakmici, i imaće bedž na sebi, na poluvremenu posebne plakete za šampionsku generaciju.

Na zvaničnom kanalu košarkaškog kluba Olimpijakos biće program povodom ovog jubileja.

KK Crvena zvezda je osnovan 1945. godine. Tih prvih par meseci krenulo se ni iz čega. Prvo je moralo popraviti teren, nabaviti koševe, sašiti dresove, nabaviti lopte… Ali kada je sve to učinjeno, krenula je nezadrživa crveno-bela košarkaška mašinerija. Prvih deset godina postojanja, predstavlja zlatno doba KK Crvena zvezda. Osvojeno je deset uzastopnih titula državnog prvaka. Sinonim za košarku bio je Mali Kalemegdan, gde je Zvezda i igrala u prvim godinama svoga postojanja.

Te 1974. godine je Zvezda ušla u istoriju, dok njihov večiti rival tada još uvek nije imao nijednu titulu, iako je osnovan kad i Zvezda 1945. godine, na prvu titulu su čekali punih 30 godina, jer su crno-beli 1975. godine igrali drugu ligu koja se tad igrala preko leta, pa su se tek onda vratili u prvu ligu.