Borusija i Real: Veliko rivalstvo u 21. veku, Nemci pamte 2013. godinu!

Foto: Bleacher Report

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda i Real Madrida su finalisti Lige šampiona za sezonu 2024/25, a finale će biti odigrano na Vembliju, 1. juna.

“Milioneri” su bili bolji od PSŽ-a ukupnim rezultatom 2:0. Nakon minimalnog trijumfa na svom terenu, “žuti” su slavili istim rezultatom i u gostima golom Humelsa. Sa druge strane Real je u pravoj triler završnici nadoknadio gol prednosti Bajerna nakon pogotka Dejvisa, te golovima Hoselua u 88. i 91. minutu rezervisali sebi karte za finale.

Imaju dugu istoriju, pogotovo kada su u pitanju mečevi od 2010. godine. Pamti bolje Borusija duele iz 2012. i 2013. kada je u dva od četiri navrata bila bolja, a u grupi otkinula i bod Madriđanima. Pre tačno 11 godina, “Milioneri” su na putu ka finalu izbacili upravo Real, u prvoj utakmici je bilo 4:1, a čovek odluke je bio Robert Levandovski, koji je postigao sve pogotke na tom susretu za domaćina.

Samo godinu dana kasnije su se sastali u četvrtfinalu, a Real se revanširao i prošao dalje. U prvoj utakmici je bio ubedljiv sa 3:0, dok je u drugoj Borusija umalo nadoknadila zaostatak i slavila sa nedovoljnih 2:0.

Dve godine kasnije su goleade bile prisutne na obe utakmice, a podela plena (2:2) je bila najmerodavnija u oba odigrana susreta. U poslednje odigranim utakmicama ovih rivala,  Real je 2017. godine slavio oba puta, prvo u gostima sa 3:1, a kod kuće rezultatom 3:2.

Kiša golova je sigurna u ovim duelima, a videćemo hoće li to biti i na Vembliju.