PROMENE U EVROLIGI: Večiti za sada sigurni!

FOTO: Euroleague

Velike su šanse da od 2026. godine gledamo drugačiju Evroligu.

Pre dva meseca se nije očekivalo da će 13 od 18 timova produžiti svoju licencu sa Evroligom do 2040. godine, dok će ostalih pet (ako se ne poveća ili smanji takmičenje) biti pod znakom pitanja.

Naime, večiti su obezbedili učešće u Evroligi za sledeću sezonu svojim uplatama od po 1.000.000 evra, te su sigurni za narednu takmičarsku godinu.

Takođe, od 2026. godine postoji mogućnost da će se oduzeti licenca CSKA. Iako ruski tim ne igra, oni su jedni od akcionara koji su povukli odluku pre par dana u vezi ostalih timova.

Opcija je ulazak još jednog tima iz Izraela, ali to je sada sve pod velikim znakom pitanja jer se ne zna da li će Makabi biti učesnik sledeće sezone zbog posledica.

Monako je platio licencu kao i večiti, dok se za Virtus i Valensiju još uvek ne zna. Već smo spomenuli da je Virtus izgubio glavnog sponzora, te da će se ekipa „rasturiti“ , ali još uvek imaju mnogo veće šanse nego Valensija koja će se verovatno preseliti u Evrokup već naredne sezone.

Pariz traži trogodišnju licencu, te ćemo videti da li će je dobiti, ali za sada sve ide kako odgovora timu koji je osvojio Evrokup. Ne smemo da zaboravimo da ako Pariz dobije licencu na tri godine, Asvel gubi pravo na učešće jer tri ekipe iz Francuske u Evroligi nisu moguće.

Alba ja sigurna za sledeću sezonu, ali već od one tamo, sudbina je neizvesna.

Ostali timovi su „nedodirljivi“, odnosno izglasani su da imaju licencu koju smo već spomenuli do 2040. godine.