Šta Ajzea Kenan donosi Crvenoj zvezdi?

FOTO: Tviter (X)

Ajzea Kenan je tek drugi igrač koji je pojačao Crvenu zvezdu ovog leta.

Naime, Amerikanac je prethodnu sezonu takođe nosio crveno-beli dres, tako da mu ove boje nisu strane.

Najveća pretnja za protivnika su njegove trojke koje su mu glavni adut. U protekloj sezoni je šutnuo 221 trojku, dok je bio precizan 94 puta (42.5%). Bivši košarkaš NBA lige je u stanju da uzme i preko 10 šuteva za tri poena ako mu se stvori prilika, kao u meču protiv Albe gde je šutnuo 14 puta iza linije za tri poena, dok je bio precizan devet puta.

U proseku je igrao 23 minuta, te za to vreme uputi najmanje šest šuteva za tri poena.

Pored trojki, izuzetan je i sa linije za slobodna bacanja. U karijeri je bio na preko 90 odsto, ali mu je malo opao taj procenat, te je prošle sezone bio na 88.2%.

Naravno, uzima i šuteve za dva poena, ali mnogo manje nego za tri, čak duplo manje. U Evroligi je u protekloj sezoni uzeo svega 97 šuteva, te je pogodio 53, (54.6%).

Teško ga je čuvati, pogotovo kada probije odbranu jer ima završnicu pod košem sa obe ruke, što nije slučaj kao kod Zvezdinog prvog pojačanja, Uroša Plavšića koje sve svoje šuteve završava desnom rukom. Kada Kenan izgradi sebi poziciju sa distance, uputiće šut desnom rukom, ali ako probije i stigne do zicera, nije sklon da na drugi obruč završi suprotnom rukom.

Što se tiče odbrane, nikada u karijeri nije bio poznat po tome. Naravno, uglavnom će izaći kao pobednik kada igra 1 na 1 u napadu, ali kada ga isti taj igrač napadne dok je odbrambenom stavu, Amerikanac ne može mnogo da parira. Svetla tačka u svemu tome je to što je izuzetno brz, te će vrlo proći kroz blokove, ali ne garantuje sigurnu odbranu.  Sferopulos to zna, i očigledno zna kako da igra sa njim u odbrani, ili će jednostavno ostali saigrači pomagati Kenanu, tačnije, udvajaće njegovog igrača.

U proseku je prethodne sezone imao jednu ukradenu loptu, što mu sigurno ide u značaj kada je u pitanju odbrana.