KAKVA JE TO UTAKMICA BILA: Jedan od najboljih derbija, ako ne i NAJBOLJI!

Zvezda je tada bila aktuelni prvak Evrope, dva i po meseca kasnije postala je i prvak sveta, ali Partizan je uspeo odlično da joj parira na čelu sa Peđom Mijatovićem.

Sa fudbalske strane istorijska godina za srpski klupski fudbal, najuspešnija ikada, ali se sve to dešavalo u vreme dok su se na prostorima bivše Jugoslavije uveliko širila sve surovija ratna dešavanja.

Videlo se to i po poseti u 89. prvenstvenom večitom derbiju, odigranom na današnji dan 1991. godine. Kapacitet stadiona u Humskoj tada je bio oko 50.000 gledalaca, ali ovom derbiju prisustvovalo je svega dvadesetak hiljada, iako su na terenu bile velike fudbalske zvezde.

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde opravdali su očekivanja navijača, odigrali odličan meč kog se i danas vredi podsetiti. Završeno je rezultatom 2:2, ali prema tadašnjim pravilima posle svakog remija u prvenstvu izvodili su se penali, u kojima je Zvezda bila uspešnija i slavila sa 4:3. Crveno-beli su tada odneli bod iz Humske, Partizan je i pored odlične partije ostao praznih šaka, a zanimljivo je da su ga te penal-serije koštale i titule u toj sezoni 1991/92.

Zvezda je na kraju imala četiri boda više, a Partizan je čak šest bodova izgubio na ovaj način (10/4). Crveno-beli su u penal-serijama imali znatno bolji učinak, od pet nerešenih utakmica Zvezda je osvojila četiri boda. Zanimljivo je i da je Zvezda te sezone pet puta poražena, Partizan samo dva, ali mu to nije bilo dovoljno da u domaćem šampionatu svrgne sa trona aktuelnog prvaka Evrope.

Ovaj duel obeležili su preokreti. Zvezda je povela u 19. minutu golom Darka Pančeva, a deset minuta kasnije raspoloženi Džini Novak je izjednačio na 1:1.

Tim rezulrtatom se ušlo u drugo poluvreme, a u 63. minutu Novak je iznudio i penal za Partizan koji je u gol pretvorio Predrag Mijatović – Leković je bio nemoćan, Partizan je poveo sa 2:1.

Ali, potez koji je obeležio ovaj derbi, bio je “slobodnjak“ Siniša Mihajlovića u 82. minutu, sa tridesetak metara, kada je poslao projektil pod prečku Omerovićevog gola – 2:2.

Golman Partizana mu se kasnije revanširao tokom penal serije, odbranivši penal Zvezdinom “bombarderu“, ali su u Partizan u neprecizni bili Stanojković i Vujačić, pa je Zvezda slavila sa 4:3. Čovek odluke, kao u Bariju, bio je Darko Pančev, koji je izveo odlučujući penal.

Beograd, 22. septembar 1991.
Stadion: JNA. Gledalaca: 20.000.
Sudija: Nikola Janković.

Strelci: Novak u 29. i Mijatović iz jedanaesterca u 63. minutu za Partizan, a Pančev u 19. i Mihajlović u 82. minutu za Crvenu zvezdu.

Strelci iz penala: Zahović, Krčmarević, Bogdanović (Partizan), Lukić, Stošić, Belodedić i Pančev (Crvena zvezda).

Partizan: Omerović, Stanojković, Milanič, Novak (Gudelj), Mijalković, Vujačić, Bogdanović, Mijatović (Zahovič), Vorkapić, Brnović, Krčmarević.

Crvena zvezda: Leković, Radinović (Nedeljković), Ratković, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Lukić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!