KONAČNO ONAJ PRAVI: Evo zašto je Tomić bolji od Radonjića i Alimpijevića!

Iako je Zvezda njegov prvi, pravi samostalni izazov u karijeri, trener Milan Tomić ima evidentno košarkaško znanje koje ume da prenese svojim igračima

Posle četiri godine, tokom kojih su sa uspehom igrali Evroligu, košarkaši Crene zvezde vratili su se korak unazad, kada je reč o evropskim takmičenjima, pa će sa potpuno novom ekipom i trenerom pokušati da odu što dalje u Evrokupu u kojem su u utorak startovali pobedom sa Ulmom.

Za razliku od prošle sezone, kada je Zvezda ekperimentisala sa neiskusnim Dušanom Alimpijevićem koji je pred kraj sezone potpuno „pogubio konce“ igre i ekipe koju vodi, čelnici crveno-belih izvadili su „kec iz rukava“ u vidu Milana Tomića.

Novi strateg kluba sa Malog Kalemegdana poseduje košarkaško znanje i iskustvo, a ujedno je i „gladan trofeja“ jer, posle Olimpijakosa sa kojim je od 2008. godine osvojio brojne pehare, prvi put ima priliku da samostalno vodi tim i bori se za titule.

Činjenica je, odigran je mali broj utakmica za definitivnu analizu, ali do sada pokazano je sasvim dovoljno da se vidi da, bez obzira na broj osvojenih trofeja ove sezone, crveno-beli idu u pravom smeru, posmatrano na duže staze.

I zaista, od početka sezone Tomićeva ekipa nije izgubila niti jedan meč. Prethodile su uspešno odrađene pripreme, potom je usledio ABA Superkup u Laktašima u kojem su redom „padali“ Olimpija iz Ljubljane, a potom i glavni konkurenti za titulu regionalne lige Cedevita i Budućnost. Zanimljivo sve tri utakmice završene su prosečnom razlikom +17 u korist Beograđana.

Tako je bilo i u utorak u 1. kolu Evrokupa u kojem je Zvezda kao domaćin, dočekala i savladala Ulm sa 88:73.

NE „ZABORAVLJA IGRAČE“ NA KLUPI KAO RADONJIĆ

Iako rezultat od 15 poena razlike to ne pokazuje, crveno-beli nisu tako lako izašli na kraj sa gostima iz Nemačke koji su se, pa, barem četiri puta uspevali da potpuno anuliraju prednost Zvezde.

To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg pobeda dobija na značaju, jer je pokazala ozbiljnost trenera koji je u stanju da izvrši pravovremene izmene, koji se ne plaši da u prelomnim momentima „smisleno, „baci u vatru“ mladog igrača i koji je u stanju da probudi ekipu koja i kada se uspava mora da se podigne i pokaže karakter, a bilo je takvih momenata.

Na početku meča, Ulm je ubedljivo vodio, pa je Zvezda stigla i dobrano prestigla protivnika, koji se posle svakog ubedljivijeg vođstva vraćao u igru i uspevao da nadoknadi i po deset poena prednosti i u 4. četvrtini uvede utakmicu u egal.

Ali, tokom susreta raspoloženi igrači su podizali ostale da pokažu šta umeju. Neke ranije situacije u kojima, tada košarkaš Zvezde Boban Marjanović počne meč, napusti igru posle nekoliko minuta prve četvrtine, pa se pojavi u poslednjoj deonici, ne mogu da se vide u sistemu Milana Tomića

NE FORSIRA IGRAČE DO BESVESTI KAO ALIMPIJEVIĆ

Za razliku od prošle sezone kada je, na primer, tridesettrogodišnji Ročesti na poziciji pleja igrao skoro svaku utakmicu po trideset i više minuta, situacija je sada potpuno drugačija.

Najefikasniji igrači crveno-belih, uključujući i najstarijeg Grka Perperoglua, odigrali su oko 25 minuta, što je sasvim dovoljno za utakmicu ovakvog značaja.

Takođe, situacije kada igrača ne ide od početka, a on ostaje u igri dok ne postigne koš, a ekipa za to vreme prima poene, su prošlost.

Tomić menja igrača koji iskače iz sistema nastojeći da isti stvori sa utakmicama koje dolaze i učvrsti, a tajm-aut se traži u momentu kada je neophodan, bez čekanja koje je na momente „krasilo“ taktiku Alimpijevića protekle sezone.

U susretu sa Ulmom, sve dok protivnik nije prelomljen u poslednjoj četvrtini, Tomić je rotirao, tražio pravu petorku, ali i tajm-aute, i nije forsirao.

Tako se nije libio da iz igre posle dva minuta izvede Cirbesa, a zbog treće lične greške ekspresno je vratio Perperoglua na klupu, nije ga po svaku cenu držao u igri, što bi neki treneri uradili, a sačuvao ga je i ubacio u pravom momentu kada je Zvezda došla i do najveće prednosti na susretu.

Uz to, bitno je napomenuti da su svi igrači ulazili u igru, što dovoljno govori o tome da na njih Tomić, i te kako, računa, jer sezona je duga, a igra se na četiri fronta.

Možda i najbitnije, uvođenje Boriše Simanića u trenucima kada je rezultat nerešen i kada se cela utakmica lomi pokazuje hrabrost trenera, ali i poverenje i znanje da od igrača koji godinama važi za jednog od najvećih talenata Evrope napravi uspešnog košarkaša.

Na kraju, Tomić je na konferenciji pružio podršku svim igračima i u svojim odgovorima pokazao da ga interesuje isključivo tim i stvaranje igrača i stabilnog sistema.

– Za mene su dva ključna igrača bili Boriša i Filip (Čović), a ne Regland, Perperoglu ili Odžo, koji su davali mnogo poena. I oni su doprineli, ali nije sve u poenima – rekao je Tomić.

Sve u svemu, aktuelni trener crveno-belih pravo je osveženje za ABA ligu ali i za Evrokup, pa su i očekivanja navijača dodatno porasla. Za sada,“ ako se po jutru dan poznaje“, ovih nekoliko utakmica uliva nadu da klub može da se vrati na kolosek koji vodi u elitu i tamo ostane u sezonama koje slede.

Sledeći meč u Evrokupu crveno-beli igraju 10. oktobra kada će protiv Monaka imati novu priliku za „utvrđivanje gradiva“ koje trener Milan Tomić pokušava da usadi u košarkaše.

Večeras svoj prvi meč u Evrokupu igra i večiti rival Zvezde – Partizan, kome se daju male šanse u Italiji. Ali, Partizan je bio autsajder i protiv Cedevite u Zagrebu. Kvota na dvojku sada je 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Trento – Partizan.

DELIJE GA OBOŽAVAJU: Evo šta je Le Talek PORUČIO Francuzima!

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!