PROPAST: Nemački VELIKAN PONIŽEN na SVOM TERENU!

Zvižduci na Alijanc areni, Kovač pred smenom…

Dortmund prvi, Menš drugi, Verder treći, Herta četvrta… Gde je Bajern? Bajern je peti, tamo gde po igri i rezultatima trenutno i pripada. Upamtite dobro ovu tabelu, ovakva slika ne viđa se često i plod je krasnopisa Ždrebaca iz Menhengladbaha koji je podsetio na one najslavnije dane petostrukog šampiona nemačke i prvog velikog Bajernog mučitelja s početka sedamdesetih. Pazite sad, nije šala: Bajern – Borusija 0:3!

Voli Bajern da je „istambura“ te svoje tradicionalne rivale, poput Menša, Hamburgera, Šalkea, Štutgarta i Verdera, ali evo ovo je bilo jedno od onih večeri kada su Bavarci u pravom smislu te reči bili istamburani. Pa čak se može reči i poniženi. Ni najmanje dileme nema – ovo je najbolja utakmica Menhengladbaha otkako je na klupu tog kluba seo profesor Diter Heking. Iskusni stručnjak do tančina je isplanirao svaki korak svojih momaka, doterao defanzivu do perfekcije, naštimovao nišanske sprave najbolje što je mogao i s dva projektila razneo najveću nemačku tvrđavu.

Prvo je nepogrešivo u 10. minutu tukao Alesan Plea, da bi šest minuta kasnije potop Bavaraca nagovestio i u isto vreme overio povratnik, rekovalescent, veliki kapiten Lars Štindl.

Bajern rapidno nazaduje u poslednjih nekoliko nedelja, ovo mu je četvrti meč bez pobede, a drugi vezani neuspeh u prvenstvu i neko će zbog definitivno morati da snosi posledice. Da li je će to biti Niko Kovač, ili možda neko od predvodnika klanova kojih u svlačinici Bajerna izvesno je ima – saznaćemo već od ponedeljka.

Jer Bavarci ne samo da nemaju rezultate, već im se i igra polako raspada. A tome u dobroj meri doprinose dosta čudne rotacije hrvatskog stručnjaka, koji je počeo i pozicije igračima da menja. Kao da nije naučio na greškama Pepa Gvardiole i Karla Ančelotija. Gorecka bek? Kimih zadnji vezni? Hames u sredini, pa desno, pa levo? Tomas Miler centralni vezni? I da ne nabrajamo dalje…

Svu tu konfuziju prvo je iskoristio Augzburg. Onda je usledio prvi poraz u Berlinu. Pa je u Minhen došao Ajaksov vrtić predvođen našim Dušanom Tadićem i gotovo održao lekciju skupocenim Bavarcima. I onda ovo večeras – 0:3 kod kuće od velikog rivala može se nazvati samo jednim ispravnim imenom: sramotom!

A kada je već tako, onda Niko Kovač mora da se zabrine za svoju poziciju. Tu dileme nema. Karleto je leteo zbog mnogo manjeg greha, zbog 0:3 u Parizu.

Menšu na račun sve pohvale. Drugo mesto, lovorike, ponovo borba za Evropu. Dugo osporavani Heking je izgleda sastavio ekipicu koja može mnogo.

BUNDESLIGA – 7. KOLO

Petak
Verder – Volfzburg 2:0 (1:0)
/Klasen 35, Egeštajn 86/

Subota
Dortmund – Augzburg 4:3 (0:1)
/Alkaser 62, 80, 90+6, Gece 84 – Finbogason 22, Maks 72, Gregorič 88/

Dizeldorf – Šalke 0:2 (0:0)
/Mekini 48, Burgštaler 53/

Hanover – Štutgart 3:1 (2:0)
/Vud 35, 45+1, Bebu 90+1 – Gomez 48/

Majnc – Herta 0:0

Bajern – Menhengladbah 0:3 (0:2)
/Plea 10, Štindl 16, Herman 87/

Nedelja
13.30: (3,20) Frajburg (3,40) Leverkuzen (2,25)
15.30: (1,75) Hofenhajm (3,70) Ajntraht (4,70)
18.00: (1,48) RB Lajpcig (4,40) Nirnberg (6,75)

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!