NEVEROVATNO: Dva mesta u LIGI ŠAMPIONA su na dohvat ruke

Vreme je kada se sabiraju utisci i podvlači crta. Na svim poljima, u svim sportovima, širom meridijana, svi svode račune, pa tako i Evropska kuća fudbala. UEFA je zaključila sve svoje rang liste za 2018. godinu. A svi vrlo dobro znamo koliko su za naš fudbal te liste bitne. I pre svega interesantne. Zahvaljujući tom rangiranju naši klubovi dobijaju lakše ili teže protivnike na žrebu, a tu su i koeficijenti nacionalnoh šampionata po kojima se određuje broj učesnika u evrokupovima.   

Krenućemo od aktuelne sezone. Mada je ona tek na polovini, „živa“ tabela postoji i njome mogu da se posnose navijači Crvene zvezde. Dobre igre u kvalifikacijama i istorijski plasman u Ligi šampiona doneo je crveno-belima lepu zalihu bodova – 7.000, odnosno 39. mesto u Evropi u dosadašnjem toku takmičenja, računajući sve učesnike evrokupova. Srpski šampion tu poziciju deli sa Malmeom, Standardom iz Liježa, Slavijom iz Praga, Jang Bojsom, Galatasarajem, Hofenhajmom, Rapidom iz Beča, Olimpijakosom, Cirihom i Milanom.

Iza Partizana nije tako uspešna evropska jesen, pa mu je 2.500 bodova donelo tek 79. mesto. Niški Radnički sa 1.500 nalazi se na 156. poziciji, a Spartak na 122. Subotičani su osvojili pola boda više od Nišlija…

Crveno-beli do kraja godine neće mnogo pokvariti plasman, jer masa ekipa koje su trenutno iza njih već su završili takmičenje u Ligi šampiona ili Lige Evrope. Isto važi i za sve ostale naše klubove.

Zanimljivo da je trnutni lider Porto sa 20.000 bodova, a slede Barselona, Bajern, Ajaks, Dortmund, Atletiko…

Uostalom, evo rang liste za dosadašnji deo evropske sezone 2018/19:

Ono što je mnogo važnije od ove tabele, dugoročno gledano, jesu pozicije naših klubova u petogodišnjem rangiranju UEFA. Jer od toga zavisi pozicija u žrebu. I ponovo, zahavljujući uspešnoj jeseni, Zvezda je značajno napredovala. Prošlosezonskih 8.000 i ovosezonskih 7.000 obezbedili su klubu iz Ljutice Bogdana skok na 82. mesto sa ukupno 16.750 poena. Partizan je i dalje najbolji srpski klub na ovoj tabeli – pre svega zahvaljujući dobrim evropskim izletima tokom 2015. i tokom prošle sezone, kada je obezbedio proleće u Ligi Evrope – ali Zvezda opasno preti da ga pretekne već na jesen 2019. Naravno pod uslovom da joj se ne godi neki šok poput Kairata. Jer crveno-belima na početku narednog obračunskog perioda (kada se završi ova i krene iduća sezona) ispada godina kada su bili izbačeni iz Evrope, a to znači da Zvezda gubi nula bodova. Generalno gledano klub sa Marakane „jaše“ na dobrom vetru, pošto posle te na red za eliminaciju iz obračuna dolazi sezona u kojoj je osvojeno svega 0.250, odnosno 2016/17, sa svega 1.500 poena. S druge strane, Partizan za prve dve naredne sezone koje mu ispadaju iz obračuna gubi čak 8.000.

Svi ostali srpski klubovi (Vojvodina, Radnički Niš, Čukarički, Mladost Lučani, Spartak…) daleko su od ovih standarda i zauzimaju od 200. pozicije pa nadole.

A sve to što klubovi osvoje UEFA lepo sabere, pa izdeli na broj učesnika iz date zemlje i tako dođe do koeficijenta lige. Naša Superliga značajno je napredovala tokom 2018. Pod broj jedan zahvaljujući onom prezimljavanju Zvezde i Partizana u Ligi Evrope, a onda i ovosezonskim rezultatima našeg prvaka. Skok nije mali – sa 28. na trenutnu 19. poziciju. Davnašnji san se zna – dva mesta u Ligi šampiona. Sa ove distance to uopšte ne deluje nemoguće, ali daleko od toga da je lako ostvarivo. Srbiji je potrebno da skoči do 15. mesta da bi dobila još jednog predstavnika u kvalifikacijama za elitno takmičenje. Tu su trenutno Švajcarci, A Hrvati su im opasno za petama. Pogotovo što Dinamo briljira ove sezone u Ligi Evrope i pitanje je kada će biti eliminisan.

Srbija bez još dve „jake“ evropske sezone i Zvezde i Partizana ne može da se nada tim visinama. Mada je u dobroj startnoj poziciji, jer joj za naredni obračunski period ispada slaba sezona 2014/15. sa svega 2.750 bodova…