TRENER ZVEZDE OPTIMISTIČAN: OVO je PORUČIO „Zvezdašima“!

Trener crveno-belih kaže da su ambicije kluba najviše, hvali organizaciju na Malom Kalemegdanu i kaže da nije nerealno da stignu i do finalnog turnira Evrolige u dogledno vreme

Milan Tomić u julu se latio ozbiljnog zadatka, da predvodi Crvenu zvezdu i to na prvom samostalnom trenerskom poslu.

Pokazalo se to kao odličan potez, jer je crveno-bele odveo do Top 16 faze Evrokupa, a u ABA ligi posle 12 odigranih kola još nemaju poraz.

U opširnom intervjuu za „Večernje novosti“ Tomić je objasnio kako je prošao sve stepenike pre nego što je seo na klupu kao prvi trener neke ekipe.

„Po završetku igračke karijere, nisam želeo direktno da ulazim u posao prvog trenera. To je nešto potpuno drugačije, zahteva iskustvo. Smatrao sam da je bolje da krenem od početka, postao pomoćni trener, radio skauting, usavršavao se svake godine kako bih taj trenutak dočekao spreman. Ako nisi spreman, brzo izgoriš. Jedini izuzetak je Željko Obradović, najbolji trener u Evropi, koji je već u prvoj sezoni osvojio titulu“, objasnio je Tomić, koji je iskustvo stekao u Olimpijakosu.

Kaže da je tokom 25 godina u grčkom klubu od svakog trenera uzimao ponešto što njemu odgovara, a potom izgradio svoju trenersku filozofiju. Dodaje da je Dušan Ivković, sa kojim je osvojio evropsku titulu 1997. godine, bio najbitniji u toj priči.

A onda je, suprotno većini, koji bi se na startu trenerske karijere odlučili za neki klub u kojem ne bi imali pritisak osvajanja trofeja, izabrao Zvezdu, veliki klub sa velikim ambicijama.

„Pritisak je uvek tu, i kada vodiš ekipu koja se bori za opstanak ili neku iz sredine tabele. Pokušavam da pritisak preuzmem na sebe i rasteretim igrače“.

Kaže da su crveno-beli odlično organizovan klub.

„Razlika između Olimpijakosa i Zvezde nije tako velika, osim u novcu. Organizacija u Zvezdi je na veoma visokom nivou, ljudski odnosi takođe, svi rade u korist istog cilja. Najbitniji je, svakako, predsednik Nebojša Čović. Malo je takvih u Evropi, koji su dostupni 24 sata za rešavanje bilo kog problema, manjeg ili većeg, koji putuju sedam sati do Zagreba i sedam u povratku da bi bili blizu tima“, naveo je Tomić.

Uprkos činjenici da Zvezda po budžetu ne može da parira klubovima u Evroligi, poput navijača crveno-belih veruje da mogu u dogledno vreme da stignu na krov Evrope.

„Imamo primer Žalgirisa iz prošle sezone. Zato sam i govorio o organizaciji kluba, a ne o budžetu. Zašto i Zvezda ne bi mogla da dođe do Fajnal-fora, mada znam iz svog iskustva da je put do toga teži od polufinalne i finalne utakmice. Uz dobru hemiju, organizaciju kluba kakva već postoji, nikad ne reci nikad. Po igračima koje je Žalgiris imao prošle sezone, jasno je da njegov budžet ne dobacuje ni blizu onoga čime raspolažu Real, CSKA i Fenerbahče“, optimista je Tomić.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!