KAO ŠTO JE I NAJAVLJENO: LEGENDA se vratila kući, ugovor do 2022.

Kraljevski klub ima novog šefa struke!

Kad je Florentino Perez već uspeo da ubedi Zinedina Zidana da se posle devet meseci samoizgnanstva vrati na “Santjago Bernabeu“ upravnom odboru preostalo je samo da aklamacijom potvrdi da je Francuz novi/stari trener Reala. Santjago Solari je istorija, Zidan budućnost Kraljevskog kluba sve do 2022. godine. Sastanak upravnog odbora nije potrajao ni 15 minuta pre no što je zvanično potvrđeno da je ugovor potpisan.

Navijačko raspoloženje u Madridu u sekundi se promenilo. Nezadovoljstvo izazvano opštim utiskom da Solari jednostavno nema harizmu da vodi najtrofejniji klub sveta zamenila je euforija. Zidan je u prvom mandatu u Realu klubu doneo tri uzastopne evropske titule. Otišao je neočekivano, čim se vratio znači da je uveren da će i drugi mandati biti uspešan, zar ne?

Činjenica je međutim da se Realova sadašnja kriza ne može porediti sa onom nakon Rafe Beniteza. Ako ništa drugo ono bar zbog toga što više nema Kristijana Ronalda. Igrači koji su ostali iza njega nisu pokazali da su kadri da na svojim plećima iznesu svu težinu Kraljevskog kluba.

I zato je logično zapitati se: ko će od fudbalera profitirati od Zidanovog povratka, a ko će stradati? Zidanove prve izjave sigurno će biti diplomatske i govoriće o tome da su svi jednaki da imaju iste šanse, ali Zizuova istorija u Madridu ipak može da nagovesti nešto.

Recimo, da bi Geret Bejl pre svih, a zatim i Dani Sebaljos morali da se zabrinu za budućnost. Sebaljos kod Zidana skoro da nije igrao, a i Geret Bejl je sve više bio u ulozi rezerviste. Pride su i jedan i drugi nesvesno sebi zakomplikovali situaciju kada su po Zidanovom odlasku javno govorili o nezadovoljstvu zbog saradnje sa francuskim stručnjakom.
“Teško je objasniti zašto nisam ni dobio šansu. Radiš, trudiš se da mu otežaš odluku, ali posle nekog vremena jednostavno shvatiš da je nemoguće“, žalio se Sebaljos ne skrivajući da bi otišao iz Reala da u klub nije došao Đulen Lopetegi.
“Pitao sam ga zašto ne igram, govorio mi je da je to zato što su ispred mene Kros i Modrić. Ali i kad su oni bili povređeni on je menjao sistem i gurao neke druge igrače. To boli“.

Bejl nije bio tako konkretan, ali je bilo očigledno da nije baš oduševljen Zidanom, nit ovaj njime, čak ni kad je u finalu Lige šampiona protiv Liverpula u igru ušao sa klupe i dao dva gola.
“Nismo razgovarali posle toga. Naši odnosi su bili dobri, ali ne bih rekao da smo bili prijatelji. Čak sam bio i frustriran pre te utakmice pošto sam počeo na klupi, iako sam pre toga igrao dobro i smatrao sam da zaslužujem da budem u prvoj postavi“, govorio je Bejl.

Kasnije se za Dejli Mejl malo više otvorio: “Da budem iskren, bio sam prilično ljut… Sada mi pomaže i to što Lopetegi govori engleski jezik, a Zidan ne. Mogu ja da sa trenerom govorim i na španskom, ali možda ne mogu da idem u dubinu koliko bih trebalo“.

Madridski mediji podsećaju i da je Zidan bio izrazito protiv Nejmarovog dolaska u Madrid, te da se vrlo lako odrekao i Hamesa Rodrigeza, koji se nadao povratku u Madrid nakon što je postalo jasno da ga Bajern neće otkupiti. Sa druge strane, Zidan je imao dobar odnos sa Iskom i Marselom, koji su kod Solarija bili na izlaznim vratima.

Najbitnije: svi su mediji saglasni da je jedini način na koji je Perez privoleo Zidana da se vrati u Madrid taj što mu je obećao da mu se ubuduće neće mešati u posao. I morao da mu je obećao ozbiljan budžet za pojačanja. Kilijan Mbape se pominje. Eden Azar naravno, ali teško da će biti posla sa Čelsijem nakon zabrane transfera u naredna dva prelazna roka. Iz istog razloga otpada i Ngolo Kante, njega je pomenula italijanska Gazeta delo Sport dodajući i da će Zidan u Madridu zarađivati 16.000.000 evra godišnje. O tome detaljnije narednih dana…