ZVEZDA BEZ IMPERATIVA POBEDE: Crveno-beli u NAJJAČEM sastavu u Zadru!

Zadru gori pod nogama.

Poslednje ligaško gostovanje u ovosezonskom izdanju Jadranske lige košarkaši Crvene zvezde imaće u dvorani Krešimir Ćosić, gde će izaći na megdan Zadru (TV Arena sport, 17.00).

Utakmica sa Zadrom možda za crveno-bele neće imati takmičarski imperativ pošto su prvo mesto i prednost domaćeg terena unapred overeni, ali će gostovanje Zadru dobro doći za dodatno jačanje samopouzdanja pred finiš sezone i sve izvesniji okršaj s Partizanom u polufinalu. Impuls samopouzdanja stigao je posle trijumfa upravo nad večitim rivalom prošlog vikenda, a još dobrih vesti pristiglo je kada je Milan Tomić dobio potvrdu lekara da je povreda Ognjena Dobrića prošlost, te da je Majkl Odžo u punom ritmu. Odavno se nije desilo da Crvena zvezda praktično u najjačem sastavu dočeka utakmicu, a posle eliminacije iz Evrokupa stručni štab dobio je više prostora i vremena za uigravanje, ali i odmor igrača.
„Iako nemamo rezultatski imperativ, idemo u Zadar sa ambicijom da odigramo dobru utakmicu. Utakmica koju smo odigrali u prethodnom kolu pokazala je da nas nikakve kalkulacije ne interesuju, pristupamo svakom izazovu kao da je od rezultatskog značaja i tako će biti i u Zadru. Znamo da nas očekuje teška utakmica, u dobro poznatom ambijentu, protiv dobre ekipe koja je pokazala veliki kvalitet protiv Budućnosti u Podgorici bez obzira na skraćeni roster“, istakao je Milan Tomić.

Ni Dejan Davidovac ne očekuje lako gostovanje, jer je svima jasno da je Zadru pobeda i te kako potrebna zbog tesne borbe za opstanak.
„Utakmica u Zadru biće prava prilika za nas da uhvatimo ritam za najvažnije utakmice koje nam predstoje. Naravno, tu mislim na plej-of koji nije daleko. Imamo taj luksuz da ne moramo da razmišljamo o poziciji na tabeli, ali to ne menja činjenicu da ćemo takmičarski pristupiti utakmici u Zadru. Nismo ekipa koja kalkuliše, a to smo već pokazali. Idemo sa željom da odigramo dobru utakmicu i pokušamo da ostvarimo još jednu pobedu“, istakao je Davidovac.

Zadar se nalazi u nimalo prijatnoj situaciji. Protiv najboljeg tima Jadranske lige mora da traži pobedu za opstanak, a jedina nada za domaći sastav biće rasterećenost protivnika. Zadar bi pobedom nad Crvenom zvezdom praktično rešio pitanje opstanka, s obzirom da u ovom trenutku ima pobedu više od slovenačkog dvojca sa dna – Olimpije i Krke.
„Možemo očekivati dobru utakmicu. Smatram da je nivo igre podignut i da smo protiv teškog i zahtevnog protivnika kakav je Budućnost odigrali dobro, što nam daje kapital da ovde, pred našom publikom i protiv još jačeg protivnika odigramo kvalitetno i tražimo svoju šansu. Mislim da nam taj sportski motiv mora biti glavna vodilja u ovoj utakmici. Moramo da mobilizujemo sve snage, koliko god protivnik bude zahtevan i bez obzira na to što ima čitav niz kvalitetnih igrača na svim pozicijama. Moramo tražiti odgovor i insistirati na svih 40 minuta da pronađemo naš put do pobede“, poručio je trener Ante Nazor.

Veliki podstrek za domaći sastav biće povratak jednog od najvažnijih igrača – Marija Litla. Amerikanac je bio suspendovan zbog nedozvoljenog odlaska u SAD i nije konkurisao za tim protiv Cibone i Budućnosti, ali je u međuvremenu vraćen ekipnim treninzima pošto se izvinio saigračima i treneru, pa će biti u dvanaest protiv Crvene zvezde.
„Obavljen je razgovor s Litlom, svestan je svog propusta i izvinio se treneru, zato je i vraćen u tim. Ipak, snosiće novčanu kaznu od strane kluba, ali ono najvažnije za je da će biti na raspolaganju“, poručio je sportski direktor Zadra Branimir Longin.

Igrači Zadra pružili su odličnu borbu i dobro namučili Budućnost u Podgorici i sada se nadaju da bi protiv crveno-belih mogli da odu i korak dalje. Ali, Zvezda se za sve pita. Inače ne bi imala samo jedan poraz iz dosadašnjih dvadeset utakmica. Potrebno je pumpati samopouzdanje za plej-of…