NEVEROVATNO: Oni ULAZE u ABA ligu, VEČITI besni!

Bura u najavi.
Košarkaški klub Priština, iz istoimenog grada na Kosovu i Metohiji, pre dve sezone izrazila je želju da se takmiči u ABA ligi. Čelnici regionalnog takmičenja bez razmišljanja odbili su takav predlog, ali kako je predsednik ove ekipe Blerand Stavileci istakao opet će ovog leta pokrenuti tu ideju.

Iako Priština želi na Jadran, za očekivati je da će srpski klubovi jednoglasno staviti veto na ovu ideju.

– Još pre dve godine smo uradili šta je od nas zahtevano, pisali smo pisma pružali informacije, a to ćemo raditi i sada. Osim pisma o namerama, dostavljaćemo sve neophodne dokumente. Što se nas tiče, mi smo spremni, narednih dana ćemo povući neke poteze – rekao je Stavileci za zagrebačke „Sportske novosti“.

Prvi čovek KK Priština dodao je da su prilikom razgovora sa čelnicima ABA lige, sve države osnivači, izuzev Srbije i BiH imale pozitivan stav na ideju da se ovaj klub uključi u takmičenje.

– Problem je jasno politički, jer Partizan i Zvezda sve to gledaju na političkoj osnovi – pokušava Stavileci u celom slučaju, ako ga uopšte ima (jer se ne pita Priština o ulasku u ABA ligu, nego vlasnici takmičenja) da prikaže svoj klub kao žrtvu u pokušajima da ga ugura u neko takmičenje u kojem ga, kako sam kaže, ne želi pola lige.U Prištini se nadaju da bi eventualni ulazak Olimpijakosa ili Panatinaikosa u ABA ligu mogao da utiče na promenu „pravila igre“, ali i tada bi ovaj klub mogao da konkuriše samo kao predstavnik Srbije, jer u Statutu jasno piše iz kojih zemalja mogu da budu učesnici ABA lige. Aktuelni statut ne poznaje Kosovo kao samostalnu državu.

Ukoliko se, pak, i bude menja zbog mogućeg ulaska Atinjana na Jadran, teško je očekivati da će Kosovo biti dodato kao samostalna država. Podsetimo, niko iz ABA nije zvao Prištinu, nego oni sami žele da uđu u ligu u takmičenje, gde je ne žele ni Zvezda, ni Partizan, ni Mega, ni FMP…