PARTIZAN BRUJI: Gasite ABA ligu?!

Predsednik Partizana smatra da je u pitanju sukob interesa.

Razlog Partizanove žalbe na trenutnu situaciju u ABA ligi je činjenica da Zoran Tošković u ABA ligi predstavlja FMP, a u Košarkaškom savezu Beograda Crvenu zvezdu.

Partizan traži da se nezavisno međunarodno telo (FIBA ili Sportski arbitražni sud u Lozani – CAS) izjasni o ovom slučaju, a da ABA liga nakon toga odluči šta će biti sa FMP-om.

– Ne treba da postoji jedan klub koji je iznad drugih. Ne treba da postoje timovi koji su podređeni ili nadređeni u odnosu na konkurente. Da bi ovo bilo pravo sportsko takmičenje, svi treba da počnu sa istih pozicija. Partizan ima svoj stav i obavstio je ABA ligu. Ne postoji niko protiv koga je Partizan lično, naš klub samo zastupa stanovište da liga mora da bude regularna i na taj način održava ugled. Svi želimo ABA ligu kojoj će biti garantovano mesto u Evroligi. Želimo da zbog toga uredimo ligu kako bi ona bila pravno čista. Partizan nikada neće praviti takve kompromise, koje prave neki drugi klubovi, a ja zaista ne znam koji su njihovi interesi za to – izjavio je predsednik Partizana Ostoja Mijailović za Sport klub.

On je kazao da se godinama ćuti o ovom slučaju.

– Iskreno, ABA liga ne postoji bez Partizana i Crvene zvezde – to su vodeći klubovi regionalne košarke, ma koliko drugi klubovi bili dobri i zasluživali da igraju tu ligu. Ne treba da ucenjujemo jedni druge i da govorimo o tome ko će šta da igra, a ko neće, ali moramo da rešimo ovaj veliki problem. Neke stvari nam godinama urušavaju ugled, a ljudi povodom toga ćute. Zaista ne znam zbog čega. U poslednje tri godine, otkad sam ja na čelu Partizana, ja stalno govorim o tim stvarima. Nisam želeo da ‘izađem na front’ dok ne skupimo sve jasne dokaze, a sada ABA liga mora zauzeti sličan stav ako se pridržava svojih zakona i svog osnivačkog akta. Taj akt jasno ukazuje da su njegovi članovi prekršeni zbog očiglednog sukoba interesa – rekao je prvi čovek KK Partizan i dodao:

– Možda mi je i jasno zašto manji klubovi ćute, ali ako svi stalno budemo ćutali to neće odvesti nigde – onda ćemo ceo život biti u prekršaju, a košarka će gubiti na kvalitetu i zanimljivosti. Utakmice ta dva tima niko ne gleda ni na televiziji, ni u hali, jer se one praktično igraju kao prijateljske. To tako ne treba da funkcioniše. Ovo je pitanje ugleda srpske košarke, koja je važan segment društvenog života u ovom regionu i jedna od retkih stvari koja je ostala da spaja zemlje u regionu – izjavio je Mijailović.