OTKLONJENE DILEME: Poznato da li je Partizanu PRAVIČNO dosuđen penal!

Podigla se velika prašina već na startu Superlige.

Prvo kolo Linglong Superlige uzburkalo je strasti na srpskoj fudbalskoj sceni. Penal za Partizan u Kruševcu „naterao“ je Zvezdu da se pismom obrati Fudbalskom savezu Srbije, usledio je odgovor potpredsednika Partizana, Vladimira Vuletića, a tim povodom se oglasio i sudijski ekspert Raka Đurović, bivši član Komisije za suđenje FSS.

– Nema dileme da je kazneni udarac. Igrač Napretka s obe ruke drži ispod pojasa Vitasa. Savio se čak u kolenima, i toliko je očigledno da je napravio prekršaj. Iz aviona se vidi da je penal. Nema veze što fudbaler Partizana nije pao. To vam je isto kada hoćete da šutnete, a neko vas drži. Vi niste pali, samo ste jednostavno bili sprečeni da uopšte uputite udarac. E, sad, da li bi bio gol da je Vitas udario loptu, to je sve hipotetičko pitanje i ne utiče uopšte na to da je bio prekršaj. Sudija Danilo Grujić je doneo ispravnu odluku – rekao je Đurović za beogradske medije.

– Jedino što je Grujić, kao iskusan sudija mogao da uradi, jeste da pre izvođenja kornera priđe i argumentovano upozori igrače u kaznenom prostoru da prati šta se dešava i da dodatno povedu računa.

Đurović smatra da Grujić ne bi pokazao na belu tačku da se situacija dogodila na drugoj strani.

– Uveren sam 99 odsto da ne bi pokazao na penal da je bila obrnuta situacija. Toliko je očigledna kod nas u srpskom fudbalu ta podela na “male” i “velike” klubove”, da je to grozno. Sudije se često boje da sude ovakve prekršaje, kao što je ovaj nad Vitasem. Bukvalno svaki korner koji je izveden na taj način ima takvu situaciju. Onda igrači počnu da se bune. Napredak se recimo buni zašto se to svira u 86. minutu utakmice. A bio je penal čist ko suza, tu nema spora. To više čak nije ni gurkanje, nego je to klasično čupanje, pa je još očiglednije. Njemu su igrači dali priliku da završi utakmicu na takav način.

Đurović je izneo svoje mišljenje šta treba očekivati u nastavku šampionata.

– Cirkus je počeo već u prvom kolu Superlige. Ma nije počeo u Kruševcu, cirkus se nastavlja kao posledica proširenja lige na 20 klubova. To je skandal. Savez je rešio da zadovolji sve klubove jer niko nije ispao, ali će zato celo prvenstvo obilovati kompenzacijama. Znam pouzdano kako idu te priče iz Saveza prema predstavnicima klubova. Kada te na jednom meču oštete, na drugom ti otvoreno kažu da ćeš biti nagrađen. Savez i klubovi manipulišu sudijama. Da se cirkus upotpuni arbitri sude tačno po potrebi. Znaju vrlo dobro koga da favorizuju. Samo je nezgodno kada imaju pritisak klubova, a nemaju jasan signal od strane Saveza, e onda im je teško da procene. A kada je sve jasno, onda im nije problem. Verujte na reč, najviše se manipuliše sa najiskusnijim sudijama, čast izuzecima. Ali, postoje sudije koje obavljaju zadatke po potrebi. Nagnu gde treba da se nagne – zaključio je Đurović.