PAO DOGOVOR: Suarez OSTAJE u Španiji ali MENJA grad!

Blizu je i Lukas Toreira iz Arsenala

Atletiko Madrid nije kupio nijedno pojačanje ovog leta osim hrvatskog golmana Iva Grbića za 7.000.000 evra iz zagrebačke Lokomotive. Otkupljeni su ugovori Morate i Karaska, ali pravi kapitalac još nije došao. A do kraja letnje pijace su ostale još dve nedelje.

Danas stižu vesti da bi Atletiko ipak mogao da realizuje dve velike Simeoneove želje: Luisa Suareza i Lukasa Toreiru. Obojica urugvajskih reprezentativaca su pričali sa Simeoneom, žele u Ateltiko ali moraju još neki bitni uslovi da se ispune za realizacije njihovih transfera.

Atletikov glavni problem je što je dostigao limit za plate i što nema slobodnih mesta. Svih 25 mesta za registoravne fudbalere su popunjena. Neko mora da ode i taj neko bi morao da bude iz grupe fudbalera koji dobro zarađuju kako bi se oslobodilo mesto u budžetu za plate koji je pod strogom kontrolom La Lige.

Simeone i Suarez su već nekoliko nedelja u kontaktu i dogovorili su se oko svih detalja saradnje. U pitanju je ugovor na dve godine. Ali pre toga moraju da reše neke druge probleme.

Atletiko prvo mora da proda Dijega Kostu koji više nije u Čolovim planovima, a jedan je od najplaćenijih u klubu. Propali su pregovori Benfike i Koste posle ispadanja Portugalaca iz kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je u priču ušao Fenerbahče koji je spreman debelo da ga plati. Negde se pominje i Totenhem koji traži “backup” varijantu za Harija Kejna. Kada Kosta ode, Atletiku se otvara mesto i prostor u budžetu za Suareza.

Do tada bi Suarez trebalo da reši spor sa Barselonom. Podsetimo, Urugvajac ima još godinu dana ugovora i sleduje mu 15.000.000 evra. Želi da naplati celu preostalu godinu ugovora, dok je Barsin predlog da mu ona plati razliku kada ode u drugi klub. Primera radi, ako Suarez potpiše u Atletiku za 10.000.000 evra po sezoni, Barsa je spremna da mu plati preostalih 5.000.000 evra u prvoj godini. Suarez je do sada odbijao tu opciju, ali neće imati mnogo izbora kako se prelazni rok bude bližio kraju. Ajaks i Juventus su odustali tako da Ateltiko ostaje jedina opcija za Pistolera.

A tamo bi pre njega mogao da dođe Lukas Toreira. Urugvajski Pitbul je bio ogromna želja Čola Simeonea i pre dve godine posle blistave sezone u Sampdoriji ali je tada otišao u Arsenal. Tamo ga je precrtao Mikel Arteta i uopšte ga ne vidi u planovima. Toreira je ovog leta imao pozive Fiorentine i bivšeg trenera Đampaola da mu se pridruži u Torinu, ali Atletiko je daleko primamljivija opcija. Pogotovo što zna da ga trener jako ceni i što bi mu Atletikov stil igre savšreno pasovao.

Madriđani bi da uzmu Urugvajca na pozajmicu s opcijom otkupa za oko 25.000.000 evra dok Arsenal pokušava da iskoristi situaciju i da opet otvori pregovore za Tomasa Partija. Afrički vezista je od početka prelaznog roka velika Artetina želja, ali Atletiko je odbijao sve pozive odgovorom da Parti može da ide samo u slučaju ako neko plati otkupnu klauzulu od 50.000.000 evra. Za Arsenal je to bilo mnogi i odustali su ali se sada nadaju da bi sa Toreirom mogli da prepolove cenu.