Analiza jesenjeg dela sezone PFL-a Zrenjanin za sezonu 2021/2022.

Pre analize aktuelne sezone okružne lige Zrenjanin vredi napomenuti da je ovo verovatno liga koja je pretrpela najviše promena, odnosno najviše novih-starih timova ima. Relagaciju u donji rang doživelo je čak 7 timova i to su redom: „MSK“ (Mihajlovo), „Potisje“ (Knićanin), „Radnički 1911“ (Jaša Tomić), „2. Oktobar“ (Kumane), „Tamiš“ (Farnaždin), „OFK Klek“ (Klek), „Lenel“ (Mužlja). Ekipa „Crvena Zvezda“ (Rusko selo) je izborila plasman u viši rang.

Pošto je ligu napustilo čak 8 timova, novi članovi lige su ekipe „ŽFK Banat“ (Zrenjanin) i „Napredak“ (Čestereg) koje su izborile plasman iz nižeg ranga, kao i ekipe „Žak“ (Kikinda), „Budućnost“ (Srpska Crnja), „Banat“ (Čenta), „Krajina“ (Krajišnik) i „Radnički“ (Sutjeska).

U prvom kolu postignuto je 30 golova, jedna ekipa je postigla skoro 1/3 golova, ekipa „Vojvodina“ (Novo Miloševo) koja je gostovala povratniku u okružni fudbal ekip Radničkog i „počastila“ ih za povratak sa čak 9 golova u mreži. Takođe zanimljiv je bio i duel prošlogodišnjih članova nižeg odnosno višeg ranga, ŽFK Banat savladao je na svom terenu ekipu Krajine sa 4:0. Zanimljiva činjenina je i da ni jedan od 8 mečeva nije završen nerešenim rezultatom, pa smo na tabeli imali 8 ekipa sa 3 boda i 8 ekipa bez bodova.

U drugom kolu su se stvari malo kristalisale, 3 ekipe na vrhu izdvojile su se sa maksimalnim učinkom, bile su to ekipe Budućnost, ŽFK Banat i „Polet“ (Nakovo). Bez bodova na dnu ostale su prošlogodišnji članovi Vojvođanske lige „Istok“ ekipe Radničkog i Banata, kao i ekipa „Vojvodina“ (Bašaid).

3. kolo je prošlo bez nekih velikih iznenađenja ali je u 4. ekipa ŽAK-a odigrala nerešeno na gostovanju ekipi Vojvodine i time prepustila prvu poziciju ekipi Poleta sa maksimalnih 12 bodova.

Kada je taman imala priliku da potvrdi prednost od 2 boda u odnosu na prvog pratioca ekipa Poleta je remizirala sa ekipom Napretka i time došla u situaciju da usled pobede ekipe ŽAK deli prvo mesto sa po 13 bodova. Ekipa ŽAK-a pobedila je u derbiju prošlogodišnjih srpsko ligaša ekipu Budućnosti i time ih udaljila od vodećeg dvojca na 3 boda.

6. i 7. kolo prošlo je po „očekivanjima“ mnogih navijača, ali je 8. kolu priređeno veliko iznenađenje, ekipa ŽAK-a je poražena na gostovanju kod ekipe „Delija“ (Mokrin), Delije su pokazale da će na svom terenu u ovoj sezoni biti težak zalogaj za mnoge ekipe pa čak i za pretendente za plasman u viši rang. Polet je novom pobedom opet „pobegao“ 3 boda ekipi iz Kikinde.

U 9. kolu odigran je veliki derbi između lidera na tabeli ekipe Polet i zahuhtalog ŽFK Banata koji je posle poraza u drugom kolu polako dizao formu i nanizao pobede, poražen je Polet na gostovanju u sa 3:1 i tako je ekipa Banata uhvatila priključak za vodećim dvojcem, bila je na 3. mestu sa svega 2 boda zaostatka za „liderima“ ekipama Poleta i ŽAK-a.

10. kolo prošlo je u znaku ekipa sa vrha tabele, ali su u 11. viđena dva velika derbija, Polet je savladao ekipu ŽAK-a i tako se odvojio 4 boda, dok je ekipa ŽFK Banat remizirala sa četvrtoplasiranom ekipom Napretka i time propustila priliku da se popne na 2. mesto na tabeli.

12. kolo je opet opravdalo očekivanja, vodeća četvorka na tabeli je bez mnogo muke ostvarila pobede i nastavila trku za prvo mesto na tabeli. Već u 13. kolu neke od vodećih ekipa su posustale, Polet je odigrao nerešeno na gostovanju ekipi Banata, dok je Napredak poražen od ekipe ŽAK-a pa je plasman na tabeli ostali isti, ali je ekipa Napretka udaljila 6 bodova od trećeplasiranog ŽFK Banata koji je bio na 30 bodova, ŽAK je bio 2. sa 31 bodom, a ekipa Poleta lider na tabeli sa jednim bodom više.

U 14. kolu nije bilo nekih rezultata koji su vredni pomena, ali u 15. kolu je došlo do smene na vrhu, ekipa Poleta je osetila koliko je teško igrati protiv ekipe Delija na domaćeg terenu i morala je da se zadovoljni samo jednim bodom, ŽAK je ostvario pobedu i time prešao na lidersko mesto i poneo titulu jesenjeg prvaka PFL-a Zrenjanina.

Po mišljenju naše redakcije vodiće se ljuta bitka za plasman u viši rang, ekipa ŽFK Banat prošlogodišnji član gradske lige je na iznenađenje mnogih u vrhu tabele sa 36 boda i zauzima 3. mesto na tabeli koje deli sa ekipom Poleta, dok je ekipa ŽAK-a rešena da se ekspresno vrati u Vojvođansku ligu „Istok“ i trenutno zauzima prvo mesto na tabeli sa samo jednim bodom više u odnosu na drugog i trećeg. Ekipa Radničkog je verovatno već siguran putnik za niži rang, dok se za preostala mesta neće znati verovatno do poslednjeg kola, jer su ekipe u promenjivom raspoloženju i igraju toplo-hladno.

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3. Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!