U Glušcima se oduvek živelo za fudbal, sada je situacija još bolja i uživanje je još veće!

FK Gorki Glušci je osnovan 1936. godine. Prema teritoriji takmičenja pripada Mačvanskom Okrugu, a prema rangu zadnjih nekoliko godina se nalazi u vrhovima Međuopštinskog fudbala Mačve. Istorijski gledano, klub je najveće zapažene uspehe imao 1989. godine i naredne dve 90′ i 91′ kada se sa tadašnjom ekipom, predvođenom Vojislavom Budimirovićem (najboljim strelcem FK Čukaričkog u sezoni 95/96 kada je poneo titulu najboljeg strelca Jugoslavije) plasirao u Podunavsko-Kolubarsku ligu kada je odmeravao snage sa klubovima iz Krupnja, Čačka i ostalih većih gradskih klubova. Nakon toga klub je konstantno igrao vrlo dobar fudbal, sa momcima iz okolnih mesta i uprkos teškim vremenima infrastrukturno i igrački je uvek uspevao da se održi.

Danas je tabor plavo belih mesto gde uglavnom dolaze igrači kojima su važni svi parametri za fudbal a to je pre svega poštenje, dobra atmosfera, stabilanost i pre svega odnosi između ljudi su na vrlo dobrom nivou kada se sagleda klupski kolektiv i najvatrenije pristalice. Najpoznatija navijačka grupa je Blue Boys 🔵⚪ koja uvek prati svoj klub. U zadnjih 5 godina klub iz Glušaca je jedno od omiljenijih mesta gde se svake nedelje igraju derbiji, jer svaka ekipa voli da se takmiči i nadigrava sa „Gorkim“. 3 velika baraža je ekipa imala u zadnjih 5 godina. Prvi pokušaj je bio sezone 2017/2018 kada je klub iz Glušaca završio na 3. mestu iza trenutnog člana Zone FK „Sloge“ iz Bogosavca koja je na svom terenu slavila 3:1 i otišla tada u Okružnu ligu Mačvanskog Okruga. Pre toga su Glušci u direktnom okršaju u predbaražu pobedili komšije FK“Napredak“ iz Belotića sa 3:1. Već sledeće sezone, FK“Gorki“ je sezonu završio na 2. mestu u MOL Mačva, kada je otišao u trijagonalni baraž sa drugoplasiranim ekipama Loznice (FK „Jedinstvo“ Mali Zvornik) i ekipom iz Pocerine (FK“Dušan Silni“ iz Šabačke Kamenice). Ekipa Jedinstva je pobeđena sa 3:2 na terenu u Gornjem Dobriću,jednom velelepnom stadionu sa dobrom infrastrukturom, da bi se u finalu našli sa timom iz Šabačke Kamenice. U infarkt utakmici Gorki je poražen sa 4:2 pod sumnjivim okolnostima, i nije se plasirao u Okružni Ligu zbog 1 gola razlike.

Nakon godine pauze ponovni bljesak ekipe je usledio u sezoni 2019/2020 kada je zbog Covid-19 prekinuto fudbalsko takmičenje na proleće. Gorki je zauzeo 2. mesto u ligi i išao je na megdan u baražu FK“Trešnjevke“ iz Trbušca, članu Međuopštinske Lige Pocerina. Utakmica je odigrana u Bogosavcu, a Gorki je slavio sa 2:0. U finalu se Gorki našao sa FK“Gučevom“ iz Banje Koviljače. Utakmica o kojoj se priča i danas igrana je u Lipničkom Šoru gde je ekipa Gučeva bila domaćin. Uprkos svim silama koje su usmeravale na već viđeni scenario momci iz Glušaca su do 65 minuta vodili sa 2:1, kada su na scenu stupile skandalozne reakcije službenih lica, delegatkinje na toj utakmici kada je pobednik meča direktno odlučen zahvaljujući tim previđenim situacijama. Iako je meč trebao da se odigra na neutralnom terenu,kako se radi u baražima, dve ekipe su imale nesrazmeran broj kilometara do udaljenosti. Domaća ekipa svega 15km, a gosti čak 48 km. I taj put je dirigentska palica bila u rukama pogrešnih ljudi. Scenariji raznorazni su pratili ovu crnu utakmicu i najveću nepravdu u novijoj istoriji niželigaškog fudbala. Pravda jeste možda daleka ali uvek dostižna.

Klub je prošle godine zauzeo 4.mesto u sezoni,što je nakon načinjenih promena bilo vrlo dobar plasman. Nova uprava kluba i novi članovi i dalje rade solidan posao u ovoj sezoni.

Pod vrlo dobrim uslovima rada, i regularnom prvenstvu kao nikada do sada, u jednoj izjednačnenoj ligi,klub deli 7. mesto trenutno, nakon završetka jesenjeg dela polusezone. Najveća zahvalnost za takvo stanje ide prvenstveno, ljudima koji sada vode FS Mačvanskog Okruga, a potom i svim ostalim činiocima zbog kojih se lopta i dalje kotrlja u Glušcima. Dok u klubu polako ali sigurno,stvari se vraćaju na viši nivo, predanim radom i saradnjom istomišljenika.

Od ove sezone ekipa portala „www.maxsport.rs“ bavi se izveštavanjem o klubovima nižih liga, za vreme jesenjeg dela sezone rađeni su izveštaji sa mečeva, usled završetka sezone i zimske pauze portal je pokrenuo nekoliko projekata: 1. Analiza jesenjeg dela sezona prvenstava; 2. Prezentacija klubova nižih liga; 3.Transferi klubova nižih liga. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa našim portalom koja je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba, igrača ili pojedinca koji prati klub i želite da se čuje o Vašem klubu, mestu, transferu možete se javiti na email adresu „izvestajinizihliga@maxsport.rs“, facebook profil „Izveštaji nižih liga“ ili instagram profil „izvestajinizihliga“.
Sportski pozdrav!