Analiza jesenjeg dela sezone Prve Beogradske lige – grupa A

Prošle godine Prvu Beogradsku ligu – grupa A činilo je 16 timova, ove godine broj je smanjen na 14, imamo 6 novih timova, iz nižeg ranga plasman su zaslužile ekipe „Šećeranac Ada“ (Beograd) i „Siti Sport Klub“ (Beograd). Nažalost tu su i 3 povratnika iz Beogradske zone, zbog lošeg plasmana novi članovi Prve lige su „Dunavac“ (Veliko selo), „Milutinac“ (Zemun) i „Srem“ (Jakovo). Takođe od ove sezone u ovoj ligi takmiči se i ekipa „Beograd Karaburma“.

U prvom kolu na otvaranju nove sezone postignuto je 18 golova, što je na 7 mečeva u proseku po 2.5 gola po meču. Samo na jednom susretu je domaćin odneo pobedu, u pitanju je meč između ekipe Hajduk i Siti Sport klub, koji je domaćin dobio rezultatom 3:1. Uspešni u gostima bili su Umka, Rakovica i Šećeranac Ada, dok su dva meča završena podelom bodova.

Posle drugog kola na vrhu tabele izdvajaju se ekipe Rakovica, Hajduk i Šećeranac sa po 6 bodova, na iznenađenje mnogih prošlogodišnji Zonaš ekipa Milutinac upisala je i drugi poraz. Pored njih ekipe bez bodova su i Karaburma, Kovilovo i Siti Sport.

U trećem kolu odigran je meč između Šećeranca i Rakovice, raspucali su se domaći i poslali Rakovčane kući sa 4 gola u mreži. Hajduk je takođe odneo pobedu pa su na vrhu ostali sa Šećerancem sa maksimalnih 9 bodova.

4. kolo izdvojilo je po jednu ekipu na vrhu i na dnu tabele. Šećeranac i Dunav odigrali su odličan meč na kojem je viđeno 6 golova i na kraju je završen podelom bodova, najviše je zbog ove situacije profitirao Hajduk koji je novom pobedom izbio na čelo tabele sa 12 bodova. Na dnu tabele ekipa Milutinca je ostvarila prvu pobedu u „derbiju“ začelja sa ekipom Karaburme i tako su momci sa Karaburme spali na poslednje mesto na tabeli sa jednim bodom.

Do 10. kola jedina ekipa koja je uspela da zadrži dobru formu je lider na tabeli ekipa Hajduka, uspeli su igrači da vežu čak 10 pobeda za redom. Ekipe od 2. do 5. mesta su se smenjivale, novajlija u ligi ekipa Šećeranca je polako gubila korak za vodećim ekipama, Dunav je bio prvi pratioc lidera sa 7 bodova zaostatka. Baš u 10. kolu odigran je derbi meč između Hajduka i Dunava, koji je Hajduk dobio rezultatom 2:1 i time se dodatno učvrstio na vrhu.

Posle nešto lošijih rezultata u prva 4-5 kola ekipa Umke se stabilizovala i krenula je sa odličnom igrom uz pomoć koje se probija u gornji deo tabele. U meču 11. kola dočekala je Umka lidera i uspela da mu nanese prvi poraz u novoj sezoni. Posle 11. kola stanje na tabeli je bilo sledeće:
1. Hajduk 30 bodova
2. Dunav 26 bodova
3. Umka 21 bodova

12. kolu najviše se obradovala ekipa Hajduka, posle prvog poraza u sezoni uspeli su igrači lidera da se vrate na pobedničke staze i novom pobedom se usled nerešenog ishoda Dunava udalje na 6 bodova od drugoplasirane ekipe. Umka je posle velike pobede nam liderom doživela poraz na gostovanju ekipi „Borac“ (Ostružnica) i time je prekinula niz dobrih rezultata.

13. kolo i malerzoni broj, ali ovoga puta samo za ekipe iz donjeg dela tabele, pošto su prva šest tima na tabeli uspeli da ostvare pobede i time završe jesenji deo sezone sa nova 3 boda na tabeli.

Po mišljenju naše redakcije vodiće se velika bitka između ekipe Hajduka i Dunava za plasman u viši rang, tu su ekipe Balkan Mirijevo, Borac, Umka i Šećeranac koje čekaju priliku da pomrse račune vodećim ekipama. Borba za opstanak će po svemu viđenom biti mnogo zanimljivija od borbe za plasman u viši rang. Ekipa Kovilovo nalazi se na poslednjem mestu na tabeli sa 4 boda, prva sledeća ekipa ima čak 8 bodova više. Čak 6 ekipa nalazi se u razmaku od svega 1 bod, podeljene u dve grupe, tri ekipe imaju po 12 bodova i 3 ekipe imaju po 13 bodova.