Analiza jesenjeg dela sezone Prve lige Kragujevca

Od takmičarske 2020/2021 tri kluba su napustila Prvu ligu Kragujevca. Plasman u zonu ostvarila je ekipa „Sloboda“ (Grbica), dok su dve poslednjeplasirane ekipe „OFK Bagremar“ i „21. Oktobar“ otišle u niži rang.
Novi članovi su jedan povratnik iz Šumadijsko-Raške zone, to je ekipa „Borac“ (Drenovac), dok su plasman u viši rang iz Druge lige Kragujevca ostvarile ekipe „Košutnjak“ i „Bratstvo 1975“ (Erdeč).

U prvom kolu na sedam mečeva imali smo prilike da vidimo 30 golova što je u proseku 4.2 gola po meču. Najubedljivija na startu nove sezone bila je ekipa „Sloga“ (Desimirovac) koja je savladala ekipu Kolonija sa 6:0.

Drugo kolo donelo nam je duel prošlogodišnjeg člana višeg i nižeg ranga, ekipa Borca dočekala je na svom terenu ekipu Bratstva koja ih je savladala rezultatom 3:0. Ovo je bila prva pobeda ekipe Bratstva kojoj je ovo prvo učešće u Prvoj ligi.

Posle trećeg kola na vrhu tabele sa maksimalnih 9 bodova pored ekipe Sloge izdvaja se i ekipa „Srbija“ (Ilićevo), na iznenađenje mnogih ekipa Borca, prošlogodišnji zonaš i dalje bez bodova na 15. mestu na tabeli.

U 4. kolu odigran je derbi ekipa sa do tada maksimalnim učinkom, ekipa Srbije bila je domaćin Slogi a meč je završen podelom bodova, što je najviše obradovalo ostale ekipe koje su se približile vodećem dvojcu.

5. i 6. kolo prošlo je u pobedama vodećih ekipa na tabeli, pored Srbije i Sloge u vrhu su i ekipa Košutnjaka sa jednim porazom (ekipa Srbije im je nanela poraz u 3. kolu) i ekipa „Šumadija 1934“ (Drača) koja je u seriji od 5 pobeda (uz meč manje u odnosu na prve 3 ekipe na tabeli).

7. kolo bilo je rezervisano najviše sa meč između Košutnjaka i Šumadije koji je završen podelom bodova, pa je stanje na tabeli bilo sledeće:
1. Sloga (D) – 19 bodova
2. Srbija – 19 bodova
3. Koštunjak – 16 bodova
4. Šumadija 1934 – 16 bodova

Ekipa Borca i dalje bez bodova drži fenjersko mesto na tabeli.

Posle teškog meča sa ekipom Koštunjaka, Šumadiji je na programu bio meč sa ekipom Sloge, koji je takođe završen nerešenim rezultatom. Do 10. kola vodila se bitka četri ekipe za sam vrh tabele (ekipa Srbija i Šumadije su imale meč manje u odnosu na Košutnjak i Slogu).

U 10. kolu ekipa Sloge poražena je na gostovanju ekipi Kutlovo pa je ekipa Srbija preuzela lidersko mesto na tabeli sa 2 boda više u odnosu na Slogu i uz meč manje. Košutnjak je novom pobedom došao na samo bod zaostatka za drugoplasiranom ekipom, dok je Šumadija novom podelom bodova ostala na četvrtom mestu sa 21 bodom.

11. kolo prošlo je bez previše uzbuđenja, vodeći timovi upisali su nove pobede, ali je već u 12. kolu jedino ekipa Srbije zabeležila nova tri boda, dok su ostale ekipe upisale po 1 bod samo. Stanje na tabeli posle dvanaestog takmičarskog vikenda je bilo:
1. Srbija – 31 bodova (meč manje)
2. Sloga – 27 bodova
3. Košutnjak – 26 bodova
4. Šumadija – 24 bodova (meč manje)

U 13. sportskom vikendu nastavljena je trka za vrh tabele između Srbije, Sloge i Šumadije novim pobedama, ekipa Košutnjaka je bila slobodna. Pretposlednje kolo bilo je rezervisano za derbi meč između Sloge i Koštunjaka, odneo je pobedu novi član Prve lige i time se dodatno približio drugoplasiranoj Slogi.

U poslednjem kolu pref zimsku pauzu viđen je verovatno jedan od boljih mečeva u Prvoj ligi Kragujevca, ekipa Srbije na svom terenu dočekala je mladu i po svemu viđenom veoma spremnu ekipu Bratsva iz Erdeča kojoj je ovo prva sezona u ovom rangu. Uspeli su igrači Bratstva da pruže odličnu partiju protiv do tada jedine ne poražene ekipe i da izađu sa sva 3 boda, na kraju meča rezultat je bio 3:2 u korist Bratstva. Pored ovog meča u poslednjem kolu odigran je i susret između još jednog svežeg člana ove lige i ekipe Sloge koji je takođe pripao novajliji ekipi Košutnjaka koja je tako preuzela 2. mesto na tabeli sa 5 bodova zaostatka za liderom.

Jesenji deo šampionata je bio pun zanimljivih i dobrih mečeva a ništa manje se ne očekuje i od prolećnog dela. Po svemu prikazanom u prvih 14 mečeva nove sezone vodiće se velika bitka između prve četri ekipe za plasman u viši rang, trenutno je na pol poziciji ekipa Srbije ali to je i ekipa Košutnjaka koja je posle prošlogodišnje promocije u viši rang nastavila sa dobrim partijama. Sloga i Šumadija su ekipe koje su konstatno u vrhu tabele i u prošlim sezonama i one takođe vrebaju svoju priliku za plasman u viši rang. Stanje u donjem delu tabele je tokom sezone manje-više bilo isto, na samom kraju tabele nalazi se na iznenađenje mnogih prošlogodišnji zonaš ekipa Borca, pored nje tu su i ekipe „Jedinstvo“ (Petrovac) i „Mladost“ (Pajazitovo) koje su kao tri poslednje plasirane ekipe najviše ugrožene za plasman u niži rang.

Pozivamo sve klubove koji su zainteresovani za besplatnu saradnju sa našim portalom da nam se jave!