FK Zastava Kragujevac – Uspavani gigant koji se polako budi!

Fudbalski Klub Zastava je gradski Kragujevački klub koji je osnovan 1973. godine i osnovale su ga fabrike Zastava (vojna fabrika, fabrika automobila, kovacnica, kamoni).
Klub iza sebe ima veoma bogatu istoriju i tradiciju. Kao i zavidne uspehe i trofeje.

Jedna od prvih fotografija FK Crvena Zastava

Posle jedne posete tadašnjoj Jugoslaviji I poseti Kragujevcu tačnije poseti fabrike Zastava tadašnji vlasnik Fiata ujedno i vlasnik FK Juventus gospodin Anjeli. Prilikom obilaska fabrike Zastava u koju je došao zbog poslovne saradnje 1973. upitao je tadašnje rukovodstvo fabrike Zastava da mu sada posle pokazivnja fabrike pokažu i svoj fudbalski klub. Pošto je i sam bio veliki ljubitelj fudbala. Jer je smatrao da tolika fabrika mora da ima svoj klub, klub koji će biti svim zaposlenima (u to vreme u fabrikama Zastave radilo je preko 60 000 ljudi) jedan vid razonode i opuštanja. Jer je smatrao da kao što njegov Fiat ima u Torinu svoj Juventus da i Zastava treba imati svoj fudbalski klub. Tadašnje rukovodstvo fabrika Zastave ostalo je zatečeno pitanjem gospodina Anjelija i odgovorili su mu da fudbalski klub ne postoji. Što je bilo malo i neprijatan odgovor za vlasnika Juventusa i Fiata. Bilo je rukovodstvu fabrike kao i političkom rukovodstvu tadašnje Jugoslavije neprijatano pred gospodinom Anjelijem. I taj odgovor je tada upalio lampicu kod direktora Zastave da se osnuje Fudbalski klub, taj zadatak dat je gospodini Milenku Marjanoviću tadašnjem direktoru restorana, menzi u okviru fabrika Zastava.
Gospodin Marjanović prvi predsednik kluba te 1973. godine osnuje Fudbalski klub Crvena Zastava i klub polako počinje iz godine u godinu da raste i da ulazi iz ranga u rang. Zastava polako počinje da bude simbol Kragujevačkog fudbala. Zastava se 1975. godine iz kruga fabrike gde je bio njen prvi teren (ustupljen je tadašnji teren da bi se napravila fabrika Zastava 21 Oktobar) seli u svoj tada novi dom a i današnju kuću u naselju Bubanj u lepom delu Kragujevca pored Bubanjskog jezera, preko puta Zastave servis I Zastave rezervnih delova, ogranci Zastavinih fabrika.
Od te 1975. godine Zastava je na svom Bubnju, tu su prostorije, teren i sedište kluba, kao i klupski restoran u ulici Save Kovačevića bb. Od 1977. godine na terenu Bubnju posle požara svojih prostorija na Čika Dači dolazi i najstariji fudbalski klub u Srbiji FK Šumadija 1903 koja zajedno sa FK Zastavom deli fudbalski teren na Bubnju.

FK Crvena Zastava pod vođstvom prvog trenera u istoriji kluba čuvenog Kikireza godina 1973.

80-ih godina klub je bio na vrhuncu, klub je bio standardni učesnik druge lige i beležio je odlične rezultate. Čak je klub igrao četvrtfinale kupa stare Jugoslavije i u tom duelu ispao je od FK Rijeke. Ali je pre toga u 1/8 finala izbačena čuvena ekipa FK Sarajeva tadašnjeg prvoligaša.
Tih 80-ih godina klub je bio najbolji klub u Kragujevcu. Kroz klub su prošli mnogi igrači i veliki majstori fudbala. Omladinska škola je pravila nove majstore koji su ulazili na velika vrata prvog tima.
Početkom 90-ih Zastava nastavlja da ređa uspehe za uspehom. Standardni drugoligaš te 1993. godine dolazi do sada najveceg uspeha kluba. Te 1993. Zastava igra polu-finale kupa Jugoslavije protiv beogradskog Partizana. Zastva je izgubila u tom dvomeču 0:4 (pred 20 000 ljudi na Čika Dači) i 2:0 na stadionu JNA.

Zastava je sve do 2002. godine bila standardni drugoligaš, a onda posle tih političkih promena 2000. i sunovrata fabrika Zastave kreće i sunovrat kluba. Bilo je tu i političkih pritisaka da se klub ugasi da se iseli sa Bubnja ali sve te nedaće klub je preživeo i opstao. Najviše zahvaljujuci živoj legendi kluba Zoranu Đorđeviću čuvenom Bumbaru, doajenu kragujevačkog fudbala. Nije Bumbar dao da se Zastava ugasi i uspeo je da klub održi u životu. Posle tih teških godina Zastava je ispadala iz rang u rang kao što se ranije dizala iz ranga u rang te je tako slavni klub dospeo u poslednji stepen takmičenja. Ali nikada nije prestao da se takmiči.

Nekadašnji predsednik kluba Obren Ćetković i legenda živa večiti sekretar i prvi čovek Zastave Zoran Đorđević Bumbar.

Posle svih tih teških godina klub se ponovo organizovao, uspeo je da se digne sa dna i sad igra trenutno u Prvoj Gradskoj Ligi Kragujevca i nada se da će se ta stara slavna vremena vratiti ponovo. U klubu su se vratili bivsi igrači kluba i nekadašnje legende: Ljubiša Stevanović „Gema“, Zoran Jovanović „Pive“, Slaviša Kovačević „Koča“, Kovač, Nenad Arsenijević „Šone“ kao i neki od bivših predsednika kluba i članova uprave iz tog slavnog vremena gospodin Ćetković , gospodin Marjanović i Ljubiša Lazić kako bi pomogli klub. Zoran Đorđević „Bumbar“ nije više sam. Klub je sada stabilan i posle tog perioda stabilizacije cilj je da se za 50 godina kluba, a to je 2023. godine klub izbori za viši rang.
Jedan od prioritet kluba u narednom periodu biće ponovno fomiranje skole fudbala i omladinskih selekcija. U istoriji kluba omladinska škola dala je velike fudbalske asove:

-Vladimira Batu Božovića prekaljenog internacionalca i reprezentativca Crne Gore;
-Đorda Kambera žive legende i kapitena mađarskog Honveda, omladinskog reprezentativca SCG, treba napomenuti da Đorđe i danas pomaže klub što dokazuje da nije zaboravio odakle se vinuo u oblake;
-Marka Mirića bivšeg reprezetativca Srbije i bivšeg igrača Crvene Zvezde;
-Predraga Živadinovića odličnog napadača sa superligaških terena;
-Nemanja Nemo Damnjanović koji posle Zastave odlazi u Austriju i tamo izgrađuje odličnu fudbalsku karijeru.

Zastava je imala velike uspehe sa omladinskim selekcijama. Dugo godina omladinci Zastave su igrali Prvu Omladinsku ligu Jugoslavije i Srbije i u tim godinama na Bubnju su padale ekipe poput Crvene Zvezde, Partizana, Vojvodine, Čukaričkog…
Kadetske i pionirske selekcije uglavnom su se takmičile u regionu Zapadne Srbije i tu su uvek bili u samom vrhu regiona.

U razvijanju tih mladih igrača u FK Zastava kao i razvijanju ekipe imali su velike zasluge i treneri koji su vodili ovaj slavni klub:
Kikirez, Soda, Kurčubić, Pera Milosević, Milašin Milić Ujka, Zoran Jovanović Pive, Slaviša Kovačević, Parezanović, Mile Baletan, Šeki, Lazarević Šunja, Sole…

Internacionalci iz omladinske škole FK Zastava: Vladimir Bata Božović, Marko Mirić, Đorđe Kamber i Predrag Živadinović.

U FK Zastavi igrali su veliki igrači i fudbalski majstori da je Zastava bila veliki klub govore ova imena, ove veličine koje su Igrale u njoj:

Dušan Duca Simić legenda ex JU fudbala i ziva legenda Želje iz Sarajeva;
Koda Tatović, legenda radničkog i kragujevačkog fudbala;
Zoran Jovanović Pive, britki štoper i legena kragujevačkog fudbala koji je srce ima kao stena;
Kurčubic čuveni Kure, legenda kluba i bivši igrač Partizana;
Slaviša Kovačević Koča, ziva fudbalska legenda kragujevački Oro i danas čuveni fudbalski trener;
Ljubiša Stevanović Gema, čuveni levi bek iz Levča čovek koji je odigrao preko 600 utakmica za FK Zastavu;
Radivoje Ratković legenda Crvene Zvezde;
Zoran Veselinović Vesa jedan od najboljih napadača koje je imao grad Kragujevac;
Dragan Kovač neprelazni štoper koji je ostavio neizbrisivi trag u Slaviji iz Istočnog Sarajeva;
Nemanja Nemo Damnjanović prekaljeni internacionalac u Austriji;
Beolica, Ševa, Čapa, Pare, Mitra čuvni u to vreme klinci Zastave koji su iza sebe ostavili bogate karijere;
Đurović, nestašni Đura iz Žunja, igrač koji je gde god bio u sebi nosio svoje selo i svoje iskreno Gružansko srce, pakleni igrač;
Dragan Mutavdžić, Zoran Bulatović, Boško Balvan, Tika Stašević, Džeki Jeličić, Dženiks, Aleksandar Vasiljević-Leptir, Milan Živković, Cakiša, Stojanović…
Samo su neki od mnogobrojnih igrača koji su nosili dres ovog slavnog kluba.

Mnogi od ovih bivših igrača Zastave su sada veoma uspešni ljudi. Neki od njih su uspešni treneri kako u zemlji tako i inostranstvu pa čak i do daleke Kine,
Zoran Stevanović Gema je direktor srednje poljoprivredne škole u Rekovcu,
Nemanja Damnjanović je uspešni političar u Austriji tačnije u Beču i prvi je strani poslanik u Austrijskom parlamentu,
Zoran Bulatović je uspešan trener u Švedskoj,
Bivši golman Jeličić je trener golmana u dalekoj Kini,
Dragan Kovač je uspešni menadžer u kompanji sportske opreme NAAI iz Beograda,
Slaviša Kovačević Koča je uspešni fudbalski trener,
Đorđe Kamber je kapiten Honveda u Mađarskoj iza njega je bogata fudbalska karijera živa legenda Mađarskog fudbala,
Nikola Milić preduzetnik i otac velike nade svetskog tenisa Ognjena Milića (sin i unuk legendarnog fudbalskog trenera Milašina Milića Ujke)
Vladimir Bata Božović je posle bogate internacionalne karijere postao trener i predsednik FK Sušica iz Kragujevca.

Slava fudbalskog kluba je SV. Mučenik Knez Lazar 28-og juna po blagoslovu Igumana manastira Đurđevih Stupova, oca Gavrila koji je u mladosti igrao fudbal u FK Zastava i prošao omladinsku skolu Zastave.

Nenad Arsenijević je današnji direktor kluba koji ujedno i igra za FK Zastavu i on će nam nešto reći o trenutnom stanju u klubu:

„Danas Zastava igra Prvu Gradsku Ligu Kragujevca 5. stepen takmičenja i trenutno je na sredini tabele. Ekipu je do skoro vodio igračka i trenerska legenda Zastave Zoran Jovnović Pive. Od Nove 2022.godine ekipu je preuzeo nekadašnje dete Zastave i bivši igrač kluba Danijel Dača Spasić. Igrački kadar čine 30 igrača uglavnom su to mlađi igrači potpomognuti sa par iskusnijih igrača.

Klub je uvek u svojoj istoriji promovisao i davao šansu mladim igračim tako je i danas Zastava u svojim redovima ima nekoliko bisera i rasnih talenata koji svojim talentom, igrom i kvalitetom zaslužuju bar dva ranga više da igraju. Tako da danas mladi igrači poput: P. Arsenijevića, B. Blagojevića, Dimitrijevića, S. Blagojevića, Karanovića, Petrovića, Lazića, Ristića, Đorđevića, Lazića, Bačanina pravi biseri ovog kluba, aduti za borbu za viši rang i jedna svetla budućnost kluba.
Od iskunijih igrača tu su majstor fudbala Aleksandar Radojičić koji je mozak ove ekipe u pravom smislu majstor fudbala, Vladimir Anđelković stameni štoper, kapiten Uroš Zivanović, Nenad Arsenijević, veteran Stevo Bakić, golman Kovinić, Veselinović, Milenković.
U zimskom prelaznom roku ekipu su napustili: Otović, Zivković, Mirković, Marković.
Do kraja prelaznog roka uprava ima u planu da dovede još par pojačanja, pored par novajlija koje smo doveli do sada.
Ono što je za cilj kluba u narednom periodu to je formiranje omladinskih selekcija i škole fudbala.
Sledeće godine 2023. klub obeležava 50 godina od osnivanja tj. svoj 50-i rodjendan. Tako da su ti neki ciljevi tj njihovo ostavrivanje vezano za tu 2023-u godinu. Godina koja možda bude i prekretnica za ponovni uspeh kluba.
Pored tih rezultatskih ciljeva jedan od prioriteta biće nam I fudbalski teren. Taj problem već neko vreme muči FK Zastavu I trudićemo se da to pitanje rešimo. Jer teren na Bubnju je kuća FK Zastave I pokušaćemo uz pomoć lokalne vlasti to pitanje da rešimo. Kako bi nam bilo omogućeno da ulažemo rekonstrukciju terena.
Iza sebe imali smo težak period ali to je iza nas i mislim da ovaj klub može ponovo da se vine u one visine gde je i nekada bio. Klub uz pomoć Stevanovića, Lazića i Đorđevića lepo funkcioniše ali za neke više ciljeve potrebno nam još ljudi u upravi i nadamo se da će tih novih članova biti uskoro.
Klub kao klub je stabilan za ovaj stepen takmičenja i dobro organizovan. Imamo svoj jutjub kanal: FK Zastava 1973 Kragujevac, na kojem možete gledati snimke naših utakmica. Kako onih iz tekuće sezone tako i one iz prošlosti koje su bile snimane. Tu su takođe i društvene mreže Fejsbuk i Instragram koje takođe promovišu naš klub i naše igrače.
O svakom igraču vodimo računa i trudimo se da im pomognemo u privatnom životu što i daje dobre rezultate kako na utakmicama tako i van kluba. Polako postajemo jedna velika porodica.
U ovom prelaznom roku doveli smo novog trenera Danijela Daču Spasića sa njim će uskoro biti i predstavljena nova pojačanja koja će uskoro biti promovisana u klubu. Nećemo nešto mnogo dovoditi jer smo zadovoljni sa trenutnim igračkim kadrom koji poseduje ogroman kvalitet i potencijal. Tu su još i pojačanja u vidu Đorđevića, Lukića, Pešića, Lazića a najveća pojačanja su nam ta što su okosnice tima P. Arsenijević, Blagojević i Radojičić ostali u klubu i pored silnih ponuda drugih klubova ostali sa nama.
Sportski cilj za ovu godinu je jasan da se sto bliže približimo vodećim ekipama iz našeg ranga Srbiji, Košutnjaku i Šumadiji. Igraćemo bez pritiska, želja nas u upravi je da se ekipa što bolje uigra za sledeću sezonu i da ovi mladi igrači pokažu što bolju igru pošto poseduju veliki talenat i znanje fudbalsko, pre svega imaju i dobrog trenera iza sebe.“

„Takođe očekujemo da klub pomognu i osnivači FK Zastave, a to su Zastava Oružje i Zastava Kovačnica koji rade uspešno, a čije ime i nosi ovaj slavni klub. Nadamo se da je taj neki težak period iza svih nas i da sa njihovom dobrom voljom i ne tako preteranim izdacima možemo mnogo.
Mi smo kao klub dobili neka obećanja od rukovodioca firmi Zastava Oružje i Zastava Kovačnica i nadamo se da će ta obećana biti ispunjena.

Ono što moram da napomenem i da pohvalim ekipe Srbije, Košutnjaka i Šumadije da rade pravu stvar za Kragujevački fudbal. Takvi ljudi zaslužuju veliku pohvalu i punu podršku. Dali su jednu drugu dimenziju kragujevačkom fudbalu mislim na ovaj naš stepen takmičenja i ovu Prvu Gradsku LiGu Kragujevca učinili kvalitetnijom i atraktivnojom.
Za kraj ovaj veliki klub FK Zastava igraće lep fudbal ovog poleća i narednih sezona. Ime ovog kluba nas obavezuje da damo sve od sebe kako bi smo ga vratili na stare slave.
A svim citaocima Vašeg portala želim uspešnu 2022-u godinu od srca.
A vama kao portalu i jednoj sportskoj stranici da se zahvalim što ovo radite i sto promovišete fudbal nižih stepena takmičenja. Neka Vam ova godina donese puno uspeha i da se dignete u visine jer ovakim radom kao što radite to i zaslužujete.

Sportski pozdrav“

Nenad Arsenijević.

Nenad Arsenijević direktor kluba