Analiza jesenjeg dela prvenstva Raške okružne lige za sezonu 2021/2022.

Pre analiza trenutne sezone vredi se osvrnuti na prošlogodišnju sezonu, čak sedam ekipa je napustilo ligu, ekipa Karađorđe je zaslužila plasman u viši rang osvojivši prvo mesto u ligi, dok je čak šest ekipa napustilo Rašku okružnu ligu to su redom: Jovo Kursula, Granit, Popovići Vrnji, Kraljevo Hajduk, Gruža i Mladi Radnik 1925.

Za sezonu 2021/2022 novi učesnici lige su iz višeg ranga OFK Ras (Novi Pazar), Proleter (Pečenog), Omladinac (Novo selo), Radnik (Ušće) i Novi Pazar 1928 (Delimeđe) iz nižeg ranga su u okrug plasman osigurale ekipe OFK Progorelica i Zvezda (Čukojevac) što znači da će okružna liga za ovu sezonu brojati 16 timova kao i prošle sezone.

U prvom kolu viđeno je 20 golova na 8 mečeva što je u proseku 2.5 gola po meču. Na 3 meča postignuta su 14 gola, to su mečevi između ekipa OFK Ras – Mataruge –> 4:1, Omladinac – Novi Pazar 1928 –> 5:0 i Proleter – Rudar (Baljevac) –> 4:0. Tri meča su završena nerešenim ishodom, od ta tri meča dva su završena najnepopularnijim rezultatom 0:0.

2. kolo je bilo puno golova, 31 put su golmani morali da vade loptu iz mreža, takođe nije bilo podele bodova ni na jednom od 8 mečeva. Posle novih pobeda na vrhu sa po 6 bodova se izdvajaju ekipe Proleter, Budućnost (Konarevo) i Mladost (Vrdila).

Treće kolo nam je takođe donelo zanimljive mečeve, posle njega na vrhu sa maksimlanih 9 bodova ostaju ekipe Budućnost i Mladost. Takođe posle ovog kola nije bilo ekipe bez bodova sem ekipe Novi Pazar 1928 koja je kažnjenja sa -3 boda.

Posle četvrtog kola vrh i dalje drže iste ekipe, dok je njihov prvi pratioc ekipa Tavnik sa 9 bodova (jedini poraz upravo od ekipe Mladosti u prvom kolu).

5. kolo donelo nam je po prvi put jedinstvenog lidera na tabeli to je bila ekipa Budućnosti, Mladost je porazom na gostovanju od Progorelice sa 12 bodova delila drugo mesto sa ekipom Tavnika.

Šesto kolo je prošlo bez nekih prevelikih uzbuđenja ali je zato u sedmom kolu lider na tabeli ekipa Budućnosti po prvi put doživela „neuspeh“ i morali su da se zadovolje momci iz Konareva sa jednim bodom na gostovanju ekipi Ibra (Mataruška banja). Tavnik je novom pobedom stigao na samo bod zasotatka za liderom dok se ekipa Mladosti remijem udaljila 3 boda u odnosu na lidera, odnosno dva od drugog mesta.

8. kolo bilo je rezervisano za derbi između Travnika i Budućnosti, bolji u derbiju bio je gost koji je rezultatom 2:1 uspeo da poveća razliku za prvim pratiocem na 3 boda.

U sledećem kolu kada su mnogi mislili da će Budućnost novom pobedom da se udalji od ostalih ekipa desio se poraz na njihovom terenu. Jedinstvo 2017 (Tutin) je uspelo u gostima da uzme sva 3 boda lideru i time učini nastavak prvenstva zanimljivijim.

Da nešto nije bilo kako valja u ekipi Budućnosti pokazalo se i u 10. kolu u kojem su doživeli novi poraz, sada im je sva tri boda iz ruke uzela ekipa Napredak (Gračac) i time dodatno zakomplikovala pored na vrhu. Posle 10 kola tabela je izgledala ovako:
1. Tavnik – 24 boda
2. Napredak – 23
3. Budučnost – 22
3. Mladost – 22
5. OFK Ras – 21

Do kraja prvo dela prvenstva u sledećih 5 kola prve pet ekipe igrale su dosta promenjivo. Ali su i dalje to ekipe koje su glavni kandidati za plasman u viši rang. Ekipa Novog Pazara 1928 je u poslednjem kolu pobedila ekipu Zvezde i time napokon izašla iz minusa i prvi deo sezone završava na poslednjem mestu sa 2 boda.

Po mišljenju naše redakcije verovatno se do poslednjeg kola neće znati koja ekipa će u viši rang, svaka od prve 5 ekipe je veoma čvrsta na svom terenu i biće veoma zanimljivi svaki duel između vodeći pet ekipa međusobom. Kao što se to videlo u prvom delu sezone lako može da se promeni forma neke ekipe i da ona nazaduje na tabeli. Razlika između prvog i petog na tabeli je svega 6 boda. Tu su i ekipe iz sredine tabele koje će sigurno „teško“ prodati svoju kožu protiv ekipa u vrhu, igraće rasterećeno bez nekog pritiska dok će vodećim ekipama svaki bod do kraja prvenstva značiti. Situacija oko ispadanja iz lige je nešto Novi Pazar 1928 kao poslednje plasirana ekipa sa svega 2 boda mora se nadati čudu u drugom delu sezone kako bi izbegla ispadanje i iz ovog ranga. Ekipa Zvezde i Mataruge su sa po 9 bodova na šest bodova zaostatka za sigurnom zonom, ali i njima predstoji grčevita borba sa timovima iz donjeg dela tabele za opstanak u ligi.