Analiza jesenjeg dela prvenstva Vojvođanske lige istok za sezonu 2021/2022.

Pre analiza tekuće sezone vredi napomenuti koji timovi iz prošle sezone nisu više u ligi. Promociju u viši rang ostvarila je ekipa OFK Kikinda 1909 i ona ove sezone igra Srpsku ligu Vojvodina. Iz lige je ispalo čak 6 timova, to su redom Radnički (Kovin), Budućnost (Srpska Crnja), Radnički (Sutjeska), ŽAK (Kikinda), Banat (Čenta) i Krajina (Krajišnik).
Novi članovi lige za trenutnu sezonu je 3 timova iz nižeg ranga i 3 povratnika iz višeg ranga, povratnici su Sloboda (Novi Kozarci), Vojvodina 1928 (Perlez) i Kozara (Banatsko veliko selo), a iz nižeg ranga plasman su ostvarili u viši ekipe Crvena Zvezda (Rusko selo), Polet (Idvor) i BAK (Bela crkva).

U prvom kolu na 8 mečeva viđeno je „samo“ 26 golova što je u proseku 3.25 gola po meču. Od novih članova pobede su ostvarili ekipa BAK-a i ekipa Slobode. Ekipa Vojvodine i Kozara su poražene u prvom kolu, oba poraza su u gostima od ekipa Mladost (Omiljica) i Kozara je na gostovanju ekipi Omladinac FAM (Botoš) poražena rezultatom 1:0.

Posle drugog kola na iznenađenje mnogih na samom dnu tabele imamo tri ekipe, od kojih su dve prošlogodišnji članovi višeg ranga, Kozara i Vojvodina 1928 nisu uspele ni u drugom odigranom susretu u novoj sezoni da uzmu bodove, društvo na dnu bez bodova im pravi i ekipa Jedinstvo (Banatsko Karađorđevo). Na vrhu se takođe izdvajaju 3 ekipe sa maksimalnim učinkom to su prošlogodišnji član Srpske lige Vojvodina ekipa Slobode, tu je i ekipa Naftagas (Elemir) kao i ekipa Omladinac FAM.

3. kolo nam je donelo može se reći prvo iznenađenje po rezultatima, ekipa Jedinstva (BK) uspela je na odoli u gostima ekipi Slobode i osvoji prvi bod u novoj sezoni pa je sada vrh tabele sa maksimalnih 9 bodova ostalo ekipama Omladinca i Naftagasa. Vojvodina 1928 uspela je da pobedi ekipu Proletera (BK) i time pobegne sa dna ostavivši tako ekipu Kozara jedinu bez bodova.

Da su ekipe sa samog kraja tabele kobne po lidere pokazalo se i u 4. kolu, ekipa Kozara u prva tri kola nije uspela da uzme ni jedan bod, ali je zato u četvrtom na svom terenu uspela da odigra 1:1 sa Naftagasom i time pogura ekipu Omladinca na sam vrh tabele sa maksimalnih 12 bodova.

Posle petog kola gornji deo tabele se nije mnogo promenio, sve ekipe u vrhu su ostvarile pobede i nastavile su borbu za prvo mesto koje i dalje drži ekipa Omladinac FAM sa maksimalnih 15 bodova.

6. kolo nam je donelo promenu na vrhu, Omladinac FAM je poražen na gostovanju ekipi Jedinstvo (Vlajkovac) i time je morao da prepusti prvo mesto ekipi Naftagas koja je sa 16 bodova preuzela vrh (jedan više u odnosu na drugoplasirani Omladinac). Ekipa Kozara je u duelu prošlogodišnjih članova SLV pobedila Vojvodinu 1928 sa 2:0 i time pobegla sa fenjerske pozicije po prvi put posle pet nedelja na poslednjem mestu.

Posle prve polovine jesenjeg dela prvenstva na vrhu se izdvajaju tri ekipe koje su se „odvojile“ od ostalih to su redom:
1. Naftagas – 19 bodova
2. Omladinac FAM – 18 bodova
3. Sloboda – 17 bodova.

Na četvrtoj poziciji na tabeli nalazi se ekipa Borac (Starčevo) sa 12 bodova.

8. kolo bilo je rezervisano za veliki derbi između ekipe Omladinac FAM i Sloboda koji je dobila domaća ekipa u tom susretu pa je Omladinac zajedno sa Naftagasom nastavio borbu za prvo mesto, dok je ekipa Slobode sada bila udaljena 5 odnosno 4 boda za drugim mestom na tabeli.

U devetom kolu Omladinac je priredio negativno iznenađenje svojim navijačima, odigrali su na gostovanju ekipi Begej (Žitiše) 1:1 i time dopustili lideru ekipi Naftagas da se udalji na 3 boda, a Slobodi dozvolili da priđe na samo 2 boda zaostatka.

U 10. kolu odigran je još jedan derbi meč između ekipa iz samog vrha tabele, opet je domaćin derbija bila ekipa Omladinca i opet je uspela da slavi, ovoga puta protiv lidera ekipe Naftagas i sada su posle desetog kola ove dve ekipe izjednačene na samom vrhu tabele sa po 25 bodova. Prvi pratioc ekipa Slobode ima 23, na četvrtom mesto je ekipa Jedinstva (BK) koja je vezala 5 pobeda i ima 19 bodova.

Do 10. kola ekipa Naftagas nije imala ni jedan poraz, prvo je poražena u derbi meču sa ekipom Omladinca a zatim je i ekipa Slobode uspela da im upiše još jedan poraz i to rezutlatom 6:0 na gostujućem terenu. Time je ekipa Slobode delila prvo mesto na tabeli sa ekipom Omladinca jer je Omladinac odigrao nerešeno na gostovanju ekipi Mladosti (Omoljica). Posle ovog kola prve tri ekipe su se nalazile u razlici od svega jednog boda.

Ekipa Mladosti je u sledećem kolu (12. kolo) uspela da pomuti račune još jednoj ekipi iz samog vrha tabele, ovoga puta odigrala je nerešeno sa ekipom Slobode i time je dodatno zakomplikovala borbu za sam vrh tabele. Naftagas je upisao i treći vezani poraz ovoga puta na gostovanju ekipi Begej pa je vrh tabele izgledao:
1. Omladinac FAM – 29 bodova
2. Sloboda – 27 bodova
3. Naftagas – 25 bodova.

Da je 13 malerozan broj shvatile su ekipe koje su na prva 2 mesta na tabeli. Omladinac FAM i Sloboda su poraženi na gostovanjima i time su dopustili ostalim ekipama da im se približe, pre svega ekipi Jedinstvo (BK) koja je sa 26 bodova izbila na 3. mesto na tabeli. Naftagas u poslednja 4 kola kao da je zaboravio da igra fudbala i upisao je i četvrti vezani poraz.

U pretposlednjem kolu jesenjeg dela prvenstva prve 4 ekipe su upisale po nova 3 boda pa nema potrebe analizirati toliko, ali je zato poslednje kolo puno iznenađenja.

Ekipa Jedinstvo (BK) je u poslednjem kolu pokazala da je u odličnoj formi, u poslednjih 5 mečeva ostvarili su 4 pobede uz jedan nerešen ishod i time su preuzeli prvo mesto na tabeli po prvi put od vodeće trojke. Omladinac je poražen na gostovanju od ekipe Crvena Zvezda (Rusko selo), Naftagas i Sloboda su upisale po 1 bod u poslednjem kolu jesenjeg dela.

Tabela na kraju jesenjeg dela prvenstva Vojvođanske lige Istok:

Po mišljenju naše redakcije sve ono što smo mogli da vidimo u jesenjeg delu sezone nam samo garantuje da će proleće biti još zabavnije za praćenje. U samom vrhu nalaze se 4 ekipe u razmaku od 3 boda. Sredina tabele rezervisana je za bodove od 20 do 24, dok je donji deo tabele od 10 do 18 bodova. Jedinstvo (BK) je verovatno jedan od najvećih iznenađenja ove sezone, pokazali su da i pored nekog lošeg rezultata mogu da budu konstanti i sa dva niza od po 5 i 4 pobede uspeli su da uzmu sam vrh tabele. Sloboda je takođe pokazala da želi ekspresan povratak u viši rang, Vojvodina 1928 je uspela da posle nešto lošijeg starta dogura sebe do sredine tabele, ekipa Kozara je takođe u dosta dobrom položaju imajući u vidu sam početak sezone.