Analiza jesenjeg dela prvenstva Vojvođanske lige jug za sezonu 2021/2022

Pre analize trenutnog toka sezone treba se osvrnuti i na prošlu sezonu, tačnije na ekipe koje su ostvarile promociju u viši odnosno koje su ispale u niži rang. Borac iz Šajkaša je u poslednjem kolu uspeo da preotme prvo mesto i da se plasira u viši rang. Čak 5 ekipa je ispalo iz lige, to su redom: Sremcaj Vojka, Crvena Zvezda, Podrinje, Jadran i Jugović.
Zbog skraćenja lige na 16 timova imamo četri nova člana, iz višeg ranga vratila se u zonski fudbal ekipa Dunav (Stari Banovci) a promociju iz okružnog fudbala zaslužile su ekipe Donji Srem (Pećinci), Radnički (Šid) i Veternik.

U prvom kolu na 8 mečeva imali smo priliku da vidimo 27 golova, što je u proseku 3.4 golova po meču. Dva susreta završena su podelom bodova tu su mečevi između ekipa Podunavac (Belegiš) – Cement (Beočin) – 1:1, a drugi meč je Veternik – RFK Novi Sad – 2:2.

Posle drugog kola na vrhu se izdvajaju tri ekipe, to su dva nova člana ovog ranga ekipa Donji Srem i Radnički Šid, a tu je i ekipa Sloga (Erdevik) sa maksimalnih 6 bodova na vrhu tabele. Drugo kolo bilo je efikasnije od premijernog vikenda nove sezone za samo jedan gol, videli smo 28 pogodaka.

Treće kolo najviše sreće donelo je ekipi Donji Srem koja je posle ovog kola jedina ekipa sa maksimalnim učinkom, na dnu tabele imamo dve ekipe koje su i dalje bez bodova, to su Radnički (Nova Pazova) i Budućnost (Salaš Noćajski).

4. kolo donelo nam je i novog lidera na tabeli, Sloga (E) je pobedila Donji Srem na svom terenu minimalnim rezultatom pa je vrh tabele novom pobedom zauzela ekipa Hajduk (Divoš) sa 10 bodova. Prvi pratioci upravo su duelisti u gore pomenutom meču Sloga i Donji Srem sa 9 bodova. Na dnu tabele posle ovog kola ostaje usamljena ekipa Budućnost.

Posle 5. kola uprkos jednom bodu koji je osvojila ekipa Hajduka zadržali su prvu poziciju, Sloga je doživela novi poraz, dok je ekipa Srema takođe osvojila jedan bod pa su samo dozvolili ostalim ekipama da se dodatno približe i uključe u borbu za sam vrh.

U 6. i 7. kolu ekipe iz vrha tabele su ostvarile nove pobede pa je tabela na polovini jesenjeg dela šampionata izgledala:
1. Hajduk – 17 bodova
2. Donji Srem – 14 bodova
2. RFK Novi Sad 1921 – 14 bodova
4. Sloboda – 13 bodova
4. Sloga (E) – 13 bodova

Osmo kolo donelo je nove pobede ekipi Hajduka i Donjeg Srema, 3. mesto preuzela je ekipa Slobode (Donji Tovarnik) jer je RFK Novi Sad odigrala nerešeno na gostovanju ekipi Mladost (Bački Jarak).

Posle devetog kola usled nerešenog rezultata ekipe Hajduka (2:2 sa ekipom Indeks na gostujućem terenu) dodatno su se lideru približe ostale ekipe, pre svega Donji Srem koji je sada prišao na samo jedan bod zaostatka jer je u „derbi“ meču pobedio Slobodu sa 2:1.

10. kolo bilo je rezervisano za derbi prve dve ekipe na tabeli, Hajduk je na svom terenu poražen od ekipe Donjeg Srema sa 2:0 i time je morao da prepusti prvo mesto pobedničkoj ekipi. Drugo mesto posle ovog kola dele Hajduk i Novi Sad sa po 21 bodom, a četvrta je ekipa Sloge (Temerin) sa jednim bodom manje.

Posle jedno „derbi“ meča ekipa Hajduka je izgubila i drugi, ovoga puta poražena je od ekipe Novog Sada takođe sa 2:0 i time ih dodatno udaljila od prvog mesta, Donji Srem je morao da se zadovolji samo jednim bodom na domaćem terenu protiv ekipe Radničkog (Š) pa su posle ovog kola delili prvo mesto sa ekipom Novog Sada sa po 24 boda. Sloga iz Temerina tik iza njih sa 23.

Da je u najboljoj formi i da zaslužuje sam vrh tabele dokazala je Sloga iz Temerina koja je nizom od pet pobeda, a usled neočekivanih poraza Donjeg Srema i Novog Sada uspela je ekipa iz Temerina da zauzme prvo mesto na tabeli sa 26 bodova, dva više od prvih pratioca upravo prethodno pomenutih ekipa.

Da će se voditi velika borba za sam vrh tabele pokazalo se i u rezultatima 13. kola u kojem su Temerinci posle niza od pet pobeda doživeli neočekivani poraz na gotovanju ekipi Indeks, Donji Srem i Novi Sad su se oporovali od kiksa iz prošlog kola i novim pobedama su zauzeli prvo mesto sa 27 bodova, Sloga (T) sa 26 prvi pratioc, zatim Hajduk sa 25 na 4. mestu na tabeli.

U poslednjem kolu jesenjeg dela prvenstva Donji Srem je u odigrao jako dobar meč protiv Sloge iz Temerina i novom pobedom ih gurnuo na 4. mesto na tabeli, Novi Sad i Hajduk su ispratili Srem sa pobedama pa na zimsku pauzu idu prve 3 ekipe sa razlikom od samo 2 boda.

Po mišljenju našeg portala ova sezona će biti verovatno jedna od najneizvesnijih na severu zemlje, pa čak i na teritoriji cele zemlje. Borba za sam vrh tabele je dosta zakomplikovana usled iznenađujućih rezultata glavnih favorita. Takođe i donji deo tabele je dosta gust, mala je bodovna razlika između dosta ekipa i svi jedva čekaju proleće i početak novih mečeva i borbe za nove bodove.