Aleksandar Janković za “Max Sport”: Moja Zvezda deluje baš moćno!

Foto: FK Crvena zvezda

Prethodnih šest godina trenerski hleb, onaj za koji se obično kaže da ima “sedam kora” Aleksandar Janković je zarađivao u Kini. Bio je to boravak u ovoj azijskoj zemlji, koji je imao puno izazova ne samo na terenu već i van njega.

Iskusni stručnjak dane odmora provodi u krugu porodice i prijatelja, a  za “Max Sport” kaže:

– Ovakvi trenuci su mi najviše nedostajali – počeo je razgovor Janković. – Iza mene je šest punih godina boravka u Kini, tri potpisana ugovora, rad u čudnim okolnostima. Ako se tome doda i četiri godine boravka u Belgiji, eto objašnjena zašto mi prija sadašnji ambijent.

Koliko ste zadovoljni proteklim periodom?

– Prezadovoljan sam. Verovatno da su bili i bolji uslovi, a tu pre svega mislim na pandemiju Kovid 19 koja je paralisala planetu, a u Kini se to posebno odrazlo jer je odavde i potekla. Bilo je jako teško raditi. Sve zatvoreno, nije bilo takmičenja, čudni uslovi u izolaciji… Teško, baš teško.

Rezultati rada su ipak vidljivi?

– Pred nama je bio proces koji je tražio mnogo rada, odracanja… I u takvim okolnostima podigli smo jednu generaciju koja bi po mom ličnom mišljenju, trebala da bude okosnica kineske reprezentacije u narednih 10 – 15 godina. I to je ono zbog čega sam ponosan na urađeno.

Kažete, deset godina niste bili u zemlji, koliko ste bili u prilici da pratite zbivanja u srpskom fudbalu?

– Kad god bi imao vremena – nastavio je Janković. – Da budem iskren, pratio sam neke stvari čisto navijački. Zvezdine fudbalere, košarkaše… Zbog vremenske razlike nisam uspeo da ispratim igre crveno-belih u Ligi šampiona.

Kada smo već kod Crvene zvezde,čije ste dete i đak, kakao Vam se čini danas klub, igra, rezultati?

– Sama činjenica da je Zvezda već postala standardna na evropskoj sceni, daje najbolji odgovor. Klub se uzdigao na svakom nivou. U domaćem prvenstvu je superiorna, već sedam-osam sezona. Ubeđen sam da će se niska uspeha nastaviti osvajanjem još jedne titule prvaka. Ova Crvena zvezda deluje baš moćno! Videlo se to i nedavno u derbiju, ali i u utakmicama koje su usledile posle duela sa Partizanom. Šteta što Milojevićev tim nije bio i rezultatski nagrađen za prikazano u derbiju.

Dani odmora prijaju, ali jedan poziv i ponuda za novi angažman može sve da promeni?

– Ako se to dogodi, dogodilo se. Nisam opterećenuopšte. Nije mi neki problem. Nemam ni neke posebne planove. Videćemo šta će biti.

Koliko je i da li je realno očekivati Sašu Jankovića, na klupi nekog domaćeg kluba?

– Dugo me ovde nije bilo. Iskreno, ne znam koliko bi to bilo realno. Mada, nikada se ne zna šta donose dan i noć- naglasio je Saša Janković, jedan od trenera sa ogromnim iskustvom s obzrom na to u koliko klubova i zemalja je radio.