ANALIZA: Šta Semi Odželej donosi Zvezdi? (VIDEO)

Foto: Basketball sphere

Dok je Partizan sinoć igrao protiv Baskonije, odjeknula je vest da se Crvena zvezda uveliko pojačava za narednu sezonu. Prema tvrdnji Nemanje Žoriča, Semi Odželej je dogovorio sve detalje sa crveno-belima i trebalo bi da in se priključi i naredne sezone. Tim povodom, objasnićemo ukratku ko je Odželej i o kakvom se košarkašu radi.

Semi Odželej je rođen 1994. godine u državi Kanzas, od roditelja iz Nigerije. Košarkom je počeo da se bavi još od ranog uzrasta i u srednjoj školi je beležio fantastične rezultate i istakao se kao talenat koji bi sutra mogao da zaigra u najjačoj ligi na svetu. Za koledž je izabrao jedan od najprestižnijih kada je omladinska košarka u pitanju – čuveni Djuk (čiji su dres nosili igrači poput Zajona Vilijamsa, Kajrija Irvinga, Džej Džej Redika dok se u Srbiji istakao Demarkus Nelson) u kom je proveo dve sezone i nije se mnogo istakao. Znatno bolje partije je počeo da pruža kada je prešao na SMU koji je doveo do konferencijske titule kao najbolji igrač. Sledi odlazak u NBA, tačnije Boston Seltiks gde je uglavnom bio igrač rotacije, koji je ulazio sa klupe i beležio jako malo poena. Isti je slučaj bio u Milvokiju i Klipersima, pa 2022. godine dolazi u Evropu koja mu, očigledno, više prija.

U Virtusu iz Bolonje je proveo godinu dana i najbolje se pokazao u Superkupu gde je proglašen za MVP-ja. Ove sezone igra u Valensiji a u Evroligi prosečno beleži 13 poena i 4.3 skoka, što je sasvim pristojna cifra za igrača njegove minutaže.

Prva dobra stvar je što je Odželej u odličnim godinama, ni premlad ni prestar, tako da se od njega u ovoj fazi karijere očekuje da pruža najbolje partije, što bi moglo da se desi upravo u Crvenoj zvezdi. Igra na pozicijama trojke i četvorke, što znači da bi pored njega mogli da budu znatno rasterećeni košarkaši poput Adama Hange koji, usled čestih povreda u timu, moraju da igraju druge pozicije i ostavljaju prazninu na matičnim. Još jedan kvalitet koji je uočljiv golim okom je njegova fizička snaga. Izuzetno je snažan košarkaš, ali u isto vreme i agilan tako da ga mišićna masa ne sputava da zakucava i brz i okretan.

Kada se pogledaju njegove ovosezonske utakmice jasno je da se ne libi da šutne za tri poena, što će se od njega svakako očekivati. Ove sezone šutira prihvaljivih 45% za tri, po čemu može da parira Rokasu Gedraitisu koji je u Zvezdu doveden upravo kako bi pravio razliku po datom parametru. Iako mu izbačaj nije munjevit kao Rokasov, izuzetno je brz, uz lepu formu šuta koju je veoma teško sačuvati ukoliko se nađe u dobroj poziciji.

Ono što će, očekuje se, navijačima prvo zapasti za oko i što može da se izdvaja kao njegova glavna predispozicija je upravo ono što Crvenoj zvezdi već dugo nedostaje – odličan šut sa poludistance. Kao što smo rekli, Odželej poseduje fizičku snagu koja mu omogućava da fantastično igra leđima, a u napadu kao “glavno oružje” bira da brz izbačaj iz okreta koji je zaista teško zaustaviti. Kako izabranici Janisa Sferopulosa ove sezone postižu upečatljivo malo poena sa poludistance, deluje da će ovo biti jedan od glavnih doprinosa novog pojačanja.

Još jedan razlog zašto bi Odželeju mogao da odgovara srpski tim je to što je izuzetno energičan i dopušta da ga nosi inspiracija, tako da mu treba tim koji ima snažnu podršku navijača čija će gromogladna podrška da mu daje snagu. Zbog toga nije ni čudo što mu evropska košarka više leži od američke, a teško da od srpskog tima neko može da mu to pruži glasnije i bolje.

Što se tiče odbrane, dosta je izdržljiv, ali je od veće pomoći kada treba krenuti u ofanzivnu tranziciju.

Kao glavna slabost se izdvaja što može da bude sklon povredama, čime bi se uklopio u kadrovski problem koji Zvezda inače ima. Takođe, nikada nije bio igrač za prvu petorku, već je ulazio sa klupe, tako da bi njegov dolazak morao da znači i zdržavanje prvenstveno Rokasa Gedraitisa čiji je status još uvek nepoznat.

Kada se podvuče crta, iako Crvena zvezda ima veći deficit na drugim pozicijama poput petice, dolazak Odželeja može da bude upravo ono što je srpskom šampionu i trebalo. Od velikog je značaja i pitanje da li će Gedraitis produžiti ugovor. Ako do toga dođe, Crvena zvezda će imati izuzetno jaku šutersku liniju i igrača kakav joj je dugo trebao, a Odželej može vrlo lako gromoglasnoj podršci navijača da se oduži pružanjem najboljih partija u karijeri, pošto je kvalitet, definitivno, neosporan.

U nastavku možete da pogledate najbolje poteze Odželeja u tekućoj sezoni: