Biće pakleno u grupi C: Engleska odigrala derbi sa Belgijom, Slovenci pobedili Portugal!

Foto: Prolific North

Završen je prolećni ciklus prijateljskih utakmica, a pored Srbije snage su testirali i njeni rivali iz grupe na Evropskom prvenstvu koje će ovog leta biti odigrano u Nemačkoj.

Engleska je odigrala dva izuzetno snažna susreta kako i dolikuje timu renomea koji će joj u grupi C doneti status ubedljivog favorita. Prvi protivnik – Brazil je ipak bio prejak za Gordi Albion, s obzirom da je na Vembliju trijumfovao sa 1:0, a pobednički gol je postigao Endrik. Naredni protivnik je bila Belgija uz, za nijansu, bolji rezultat – 2:2, pa Englezi završavaju ciklus bez trijumfa. Tilemans je postigao vodeći gol za Belgiju u 11. minutu, da bi Ajvan Toni sa penala izjednačio u 17. Vezni fudbaler Aston Vile je u 36. minutu pogodio za 2:1 da bi konačni rezultat postavio Belingem u sudijskoj nadoknadi. Interesantni rezultati Engleske reprezentacije koja se u oba susreta propisno namučila, ali će joj poslednje provere pred EURO biti znatno lakše – Island i BiH. Bitna je napomena da je Engleska igrala u veoma kombinovanim sastavima, dok ćemo njihovu pravu snagu videti tek u Nemačkoj.

Reprezentacija Danske igra sve bolje, a danas su izabranici Kaspera Julmana savladali u skandinavskom derbiju Farska Ostrva sa 2:0. Pogotke su postigli Hojbjerg i Darami u 8. odnosno 52. minutu. Tri dana ranije su Danci odigrali meč sa Švajcarskom koji je završen bez golova. Prerano je davati bilo kakve prognoze, ali uz dobru taktičku pripremu Danska je tim protiv kog Srbija mora juriti pozitivan rezultat budući da je posao svakako lakši nego to činiti protiv tima koji predvodi Geret Sautgejt.

Poslednji rival – Slovenija, je danas zabeležila možda i najzanimljiviji rezultat. Slovenci su savladali Portugal sa 2:0 koji je igrao u izuzetno snažnom sastavu za koji su, između ostalog, nastupali Kristijano Ronaldo, Žoao Feliks, Vitinja, Kanselo, Pepe i Diogo Dalot. Golove su u samoj završnici meča postigli Gnezda i Elsnik u razmaku od samo osam minuta – mrežu su zatresli u 72. i 80. minutu. Prethodni rival im je bila Malta sa kojom su, interesantno, odigrali 2:2. Poveli su Slovenci golom Šporara u 28. minutu da bi Maltežani preokrenuli golovima Gijomiera i Pisanija u 54. odnosno 58. minutu. Izjednačenje je doneo Benjamin Šeško golom u 81. minutu.

Kada se podvuče crta, ovog proleća smo naučili da je grupa veoma nepredvidiva i da autsajder definitvno ne postoji, tako da će Dragan Stojković svaku utakmicu morati da pripremi maksimalno ozbiljno kako se ne bi ponovio debakl sa prvenstva u Kataru.