Frenk Kaminski: ,,petica“ za primer ili centar za zaborav?

Foto: Sportal

Centar Partizana Frenk Kaminski je letos došao kao veliko pojačanje, uz nimalo lak zadatak da što bolje zameni Matijasa Lesora koji će zauvek ostati u lepom sećanju crno-belima. Na trenutke se, budimo realni, zaista čini da je američki košarkaš ako ne potpuno, onda makar izuzetno uspešan da pruža slične partije poput miljenika Grobara. Ipak, postoje periodi igre koji nateraju navijače da razmisle da li je dovođenje Kaminskog dobar potez a, s obzirom da mu ugovor ističe na kraju sezone, vredi početi sa sumiranjem utisaka i sa razmišljanjem da li vredi razmatrati nastavak saradnje?

Kaminski jeste dobar centar, tu nema dileme, međutim još uvek mu nedostaje konstantnost koja bi ga učinila stabilnijim igračem koji može u svakom trenutku da uvažava poverenje trenera. Frenk poseduje većinu kvaliteta savremene petice, od inteligentne igre koja povlači i kvalitetnu selekciju šuta, do pristojne realizacije. Ipak, stvari poput nedovoljno brzih reakcija ili povremenog nedostatka čvrstine u duel i skok igri stavljaju blagu mrlju na njegov dosadašnji učinak.

U Evroligi je poslednje dve utakmice odigrao fenomenalno i postigao ukupno 39 poena, a protiv Real Madrida je bio jedna od pravih svetlih tačaka tima. Problem je u tome što Kaminski uspeva da genijalne partije pruži jednom do dvaput mesečno, dok se od centra njegovog kalibra očekuje konstantnost. Slična je situacija i sa Brunom Kaboklom, s tim da je uloga Kaminskog takva da, ako neko od njih dvojice mora da bude konstantniji, to se očekuje od nekadašnjeg igrača Šarlot Hornetsa.

U ABA ligi Kaminski, razumljivo, dobija znatno manju minutažu što je uslovljeno konstantnim igranjem Evrolige, ali poslednji put je ,,bljesnuo“ protiv Crvene zvezde 28. januara. Kada se na to doda činjenica da mu se ranije zameralo nedovoljno zalaganje i nezainteresovanost na treninzima, kao i povremeni momenti u kojima je nelogičnim potezima koštao tim ,,momentuma“ ili čak poraza na meču, Kaminski će što pre morati da počne da pruža konstantno fantastične partije, kako Partizan ne bi na leto morao da krene u potragu za novom ,,peticom“ a nekada deveti pik na draftu, za novom sredinom.