Milorad Kosanović za „Max Sport“: FSS urušava ono od čega nam budućnost zavisi!

Foto: Meridija sport

Dani iza nas doneli su utakmice naših reprezentativnih selekcija, što takmičarskog, što kontrolnog karaktera. Utisci se svode, ali ako se zna, da su samo kadeti Srbije ostvarili cilj i plasirali se na završnicu Evropskog prvenstva ostaje da se upitamo, da li i koliko možemo da bude (ne)zadovoljni ukupnom slikom srpskog reprezentativnog fudbala?

Upravo, takvo pitanje „Max Sport“ je postavio prekaljenom stručnjaku Miloradu Miši Kosanovću.

– Crno da crnje ne može da bude. Bruka! Gde smo to mi, šta radimo – krenuo je oštro kao i uvek u sličnim prilikama iskusni trenerski vuk.- Ovo ne liči ni na šta. Tužno i žalosno!

Zašto je po Vama sve tako, kako smatrate da jeste?

– Zato što nemamo sistem. Nemamo zdrave instituce, a kada ovo kažem mislim na fudbalske. Sve se urušava. Baš ovi posldnji rezultati to pokazuju. Mi gubimo od Luksemburga, od Malte, sa Kiprom se natežemo kao da su prvaci sveta. Ovim načinom rada, FS Srbije urušava ono od čega nam budućnost zavisi.

Na šta konkretno mislite?

– Uvek krećem od struke – nastavlja Kosanović.- Ko nam čini struku, ko su nam treneri… Koje su ti „stručnjaci“ završili škole? Kažu, imaju licence, pa jel to znači da odmah mogu da budu selektori? Na kojem su to oni fakultetu studirali, da li su čuli za filozofiju, pedagogiju? Ne, njih postavljaju braća i kumovi, uticajni političari. E,onda se mi pitamo kako je moguće da izgubimo od Luksemburga. Pa eto zašto gubimo.

Iskusni trener smatra da je za jega ne pojmivo to kada se hvalimo da smo otišli na Evropsko ili Svetsko prvenstvo.

– Mi smo nekada bili svetski i evropskim prvaci u tim kategorijama, a danas ako se  izborimo za učešće u završnici , slavimo kao da smo šampioni planete. To nema veze sa životom, kakvi uspesi, daleko smo mi od toga.

Osvrnuo se Kosanović i na najbolji nacionalni tim.

– Imam pitanje: šta smo i koliko videli u poslednjim utakmicama naše najbolje selekcije? Ništa. Bar da smo videli šta oni žele da odigraju, kako razmišljajju… Ništa od toga, nula! Ima tu milion drugih pitanja.

Slušamo?

– Ko nama vodi fudbal? Da li poznajete nekog od funkcionera koji se slikaju po položama? Koja je njihova reputacija? E, ti ljude kroje sudbinu, stvaraju lažne trenere, biraju selektore početnike… Dokle god bude tako, nema nas nigde.

Izneo je prekaljeni stručnjak i jedan podatak.

– Svojevremeno ja sam bio 78. selektor neke zemlje koji je iz Srbije, tada Jugoslavije ili kako smo se već zvali. Kakva su imena bili Miljan Miljanić, Toplak, Gegić, Vujadin Boškov… A, danas naš trener početnik, odmah prvo sklopi pakt sa menadžerom i dobije posao, radi par meseci, pokupi prnje i nazad u Srbiju.

Šta je po Vama uslov da se vrati, ako ništa drugo, bar poljuljani optimizam?

– Da fudbal vode fudbalski ljudi. Obrazovani, stručni, ljudi od autoriteta. Da svako radi svoj deo posao, treneri trenerski, suduije da se bave suđenjem, a ne kao sada da svako daje sebi za pravo da sve komentariše. Možda zvučim grubo, ali verujete, nisam destruktivan, želim dobro fudbalu. Ovo danas, nije dobro. Ma, nevalja ništa – završio je priču Milorad Kosanović.