NA DANAŠNJI DAN: Vojvodina proslavlja 110. rođendan

Foto: FK Vojvodina

FK Vojvodina je osnovan 6. marta 1914. godine u Novom Sadu, od strane učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije, koja danas nosi ime „Jovan Jovanović Zmaj“.

„Odlučeno je da ime kluba bude Vojvodina, kao asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine“, navodi se na sajtu FK Vojvodina.

Vojvodina je prvi meč u klupskoj istoriji odigrala u maju 1914. godine u Kovilju protiv FK Šajkaš, a novosadski crveno-beli su slavili sa 5:0.

Najveće klupske uspehe Vojvodina je ostvarila 1966. i 1989. godine, kada je bila šampion tadašnje Jugoslavije. U domaćim okvirima Vojvodina je u dva navrata osvojila Kup Srbije i to 2014. i 2020. godine. Takođe, 1967. godine klub iz Novog Sada je stigao do četvrtine finala Kupa šampiona, kada ga je Seltik eliminisao. Novi podvig na međunarodnoj sceni Vojvodina je kroz istoriju ostvarila 1977. godine osvojivši Srednjoevropski kup.

Među najvećim legendama Vojvodine su Kosta Hadži, Jozef Velker, Vujadin Boškov, Todor veselinović, Radomir Krstić, Branko Stanković, Ilija Pantelić, Silvester Takač, Petar Nikezić, Miloš Šestić, kao i brojni drugi.