Ko je Aleksandar Pavlović? Čudo od deteta očaralo Evropu u dresu Bajerna

Foto: GETTY IMAGES

Bajern iz Minhena je savladao Lacio na svom terenu u okviru osmine finala Lige šampiona sa 3:0. Pored igre domaćina i tri pogotka koliko smo videli na meču, pažnju srpske fudbalske javnosti je skrenuo mladi vezista Bajerna – Aleksandar Pavlović.

Momak srpskog porekla je rođen 3. maja 2004. godine. Prve fudbalske korake je napravio u akademiji Firstenfeldbruka. Brzo su njegov talentan uočili skauti Bajerna, pa je tako 2011. godine prešao u redove minhenskog velikana. Deset godina kasnije, u dva navrata je produžio ugovor sa Bavarcima. Prvo 2021. godine, pa potom i drugi put na svoj rođendan 3. maja 2022. godine.

Nakon toga priključen je prvom timu Bajerna i u nekoliko navrata je bio na klupi na bundesligaškim mečevima. Pred početak aktuelne sezone 2023/24 prošao je kompletne pripreme sa prvim timom, a debitnovao je 28. oktobra prethodne kalendarske godine na meču Bajerna i Darmštata (4:0).

Posle samo četiri dana potpisao je prvi profesionalni ugovor u ličnoj karijeri, te se obavezao na vernost Bajernu do 2027. godine. U narednom kolu protiv Borusije Dortmund je zabeležio prvu asistenciju i to za centarfora Hari Kejna, dok je nedelju dana kasnije startovao meč u prvenstvu od prvog minuta.

Nastavio je vezni fudbaler sa dobrim partijama, pa je tako poboljšao svoj bilans asistirajući za Kima protiv Štutgarda. Prvi gol u Bundesligi je postigao protiv Ausburga, da bi u narednom kolu ponovo bio strelac na duelu sa Borusijom Menhengladbah.

U aktuelnoj sezoni je odigrao 12 mečeva u nacionalnom prvenstvu Nemačke i dva susreta u Ligi šampiona.

S obzirom na to da je srpskih korena, iako je rođen u Minhenu, Pavlović bi mogao da zaigra za nacionalni tim Srbije i na taj način predstavlja kapitalno pojačanje, ali i dugoročno rešenje vezni red reprezentacije naše zemlje.